1 2 3 4 5

ВестиПЛЕУРАЛНИ ИЗЛИВ

Излив течности у плеуру најчешћа је појава која прати обољења плеуре. То није посебна болест већ патофизиолошка промена која прати многа плеурна, плућна, медијастинумска и системска обољења.

Узрок настанка
Најчешћи узрок плеурних излива је застојна срчана инсуфицијенција с инсуфицијенцијом леве коморе. Други по учесталости је малигни плеурални излив изазван метастазама (карцином плућа, карцином дојке, лимфоми) од запаљењских излива најчешће су парапнеумонијски изливи који компликују бактеријску пнеумонију, плућни апсцес или бронхиектазије.

Течност се накупља у плеури када њено стварање премашује њену апсорпцију, ако постоји повећано стварање течности (из паријеталне плеуре, интерстицијумсских простора плућа или перитонеалне дупље) или ако је смањено уклањање течности лимфним путевима. Излив у плеуру може бити серозан (трансудат), запаљењски (ексудат) или гнојни (емпијем).

Клиничка слика
Код плеуралног синдрома први симптом је бол. Он се јавља када запаљенски процес захвати паријеталну плеуру, пошто је висцерална плеура неосетљива. Бол се појачава у инспиријуму и болесник обично лежи на оболелој страни, да би је штедео од покрета. Локализација бола је базална, осим код дијафрагмалног плеуритиса, када се преко френичног нерва бол преноси према рамену. Изражен је надражајан непродуктиван кашаљ. Диспнеја (отежано дисање) зависи од количине накупљене течности.

Дијагноза
Поставља се на основу анамнезе, клиничка слика, објективног прегледа, лабораторијских налаза, рендгенографије, ултразвука, ЦТ-а (скенер), пункције и биопсије плеуре

Лечење
Евакуациона пункција потребна је да би се ублажила диспнеја. При првој пункцији не треба извадити више од једног литра јер се, при вађењу веће запремине течности ођедном, може јавити плућни едем. После процедуре треба направити контролни рендгенски преглед ради провере да није дошло до појаве пнеумоторакса као компликације. Лечење основне болести, која је довела до излива, спроводи се с циљем да се оствари трајно излечење, када је то могуће.

Извор: стетоскоп.инфо
датум 18.2.2023.