1 2 3 4 5

ВестиОпшта болница Панчево поново има пластичног хирурга

Општа болница Панчево од 15. августа прошле године поново има пластичног хирурга. Највећи број пацијената се пластичном хирургу упућује због тумора на кожи, затим опекотина и повреда екстремитета који наступају највише у време пољопривредних радова. С обзиром на то, да за сада нема довољно лекара, у панчевачкој болници се не раде естетски захвати.

Иако потреба за већим бројем лекара и у овој грани постоје, у овом тренутку, др Сања Цвјетковић је једини запослени специјалиста пластичне и реконструктивне хирургије на територији целог Јужног Баната.

„Оно што ми највише можемо да урадимо естетски је корекција ожиљка. Естетска хирургија је велика област, и да би се радила у нашој болници било би потребно барем још 2-3 лекара”, рекла је др Цвјетковић.

Пацијенти се лекарима често јављају због промена на кожи и младежима. Уклањање младежа не спада у естетске операције. Промене могу бити и доброћудне, али и у одређеном броју случајева могу прећи и у малигнитет.

„Некада се младеж може наћи и на месту на којем смета - када се налази на врату или месту где се закопчавају панталоне, где је брусхалтер код жена или на лицу мушкараца, па им смета када се бријају. Свакако да када младежи стално иритирају, могу се скинути. То су функционални разлози. Постоје младежи за које кажемо да су диспластични, за које знамо да могу некада, под одређеним факторима, прећи у малигнитет, па их из превентивних разлога склањамо ”, објаснила је др Цвјетковић.

Да би се било која интервенција код пластичног хирурга извршила, неопходно је да пацијент буде упућен од стране изабраног лекара опште праксе или специјалисте.

Од јануара до краја марта је на одсеку пластичне хирургије извршено укупно осамсто прегледа, интервенција и операција.

ИЗВОР: 013 Инфо 01. април 2017. године