1 2 3 4 5

ВестиШта је ПЕТ?

Позитрон емисиона томографија (ПЕТ) је једна од најважнијих имиџинг дијагностичких процедура која се претежно користи у онкологији, неурологији и код кардиоваскуларних болести. Тренутно је ПЕТ најефикаснији метод у откривању рецидива рака са значајним предностима у односу на ЦТ и МР.

ПЕТ снимак приказује хемију органа и ткива. Радиофармаци и радионуклеид (радиоактивни елемент) који зрачи се убризгају у пацијента, а емисија радиоактивног зрачења се мери ПЕТ скенером. ПЕТ скенер се састоји од низа детектора који окружују пацијента. Коришћењем гама зрака које даје ињектовани радионуклеид, ПЕТ мери количину метаболичке активности на посматраном месту у организму и то претвара у одговарајућу слику. Ћелије рака имају вишу метаболичку активност него нормалне ћелије, па се оне виде као гушћа област на ПЕТ снимку. ПЕТ је такође ефикасна дијагностичка процедура за одређене кардиоваскуларне и неуролошке бослести, јер уочава области са повећаном, смањеном или облашћу без метаболичке активности чиме се указује на могуће узроке болести.

Која је разлика између ПЕТ и ЦТ скенера?

ЦТ скенер (компјутеризована томографија) и ПЕТ скенер су различите али уско повезане технике сликовне дијагностике у савременој медицини. ПЕТ скенер даје тродимензионалне слике функционалних процеса у телу и пружа информације о метаболичким процесима тј хемији органа и ткива. Информације добијене ПЕТ дијагностиком се интерпретирају паралелно са информацијама добијеним ЦТ или МР (магнетна резонанца) дијагностиком, које пружају информације анатомске природе.

ЦТ скенер пружа детаљну информацију о коштаним структурама и детаљима меких ткива. Ова врста дијагностичке технике нам даје одговор на питање "Како нешто изгледа?" Пример: Абнормална израслина, попут тумора, једноставно се може детектовати путем ЦТ-а. С друге стране, ПЕТ скенер је кориснији у пружању детаљних информација о функционисању одређеног дела тела. ПЕТ дијагностика пружа одговор на питање "Како ради, како функционише?". Конкретан пример примене ПЕТ-а би било одређивање стадијума и праћење терапије канцера.

ЦТ скенер има широку примену у скринингу болести као што су разне врсте канцера, код повреда и абнормалности у глави, грудима, на срцу, абдомену и екстремитетима. Ова техника се врло често комбинује са другом сликовном дијагностиком, као што су магнетна резонанца и ултрасонографија. ЦТ скенер има предност када говориомо о анализи анатомских структура. Захваљујући великој контрастној резолуцији ЦТ скенера, разлике између тиква су значајно видљивије у поређењу са другим техникама. Даље, ЦТ снимање уклања суперимпозиције структура у областима које нису од интереса. Подаци добијени једном ЦТ процедуром могу бити прегледани у различитим равнима и то повећаваја дијагностичке могућности. Ова дијагностичка техника је такође популарна јер се може користити за дијагнозу низа различитих обољења, што може елиминисати потребу за другим дијагностичким техникама попут колоноскопије.

Међутим, када је потребно испитати функционисање биолошких процеса ПЕТ скенери имају предност над ЦТ скенерима. Приликом ПЕТ снимања имиџинг техника иде до ћелијског нивоа тела и тако даје могућност раног откривања почетка болести као што је рак, пре него што га је могуће утврдити ЦТ-ом. ПЕТ је такође врло користан у утврђивању метастаза, ширења тумора као и у процени напретка лечења. ПЕТ се сматра стандардном дијагностичком методом само у случају рака плућа, док се у случају карцинома простате, карцинома дојке, карцинома дебелог црева и малигног лимфома користи само као додатна дијагностика и не може заменити друге претраге. Једна од примера је доказивања карцинома - једини прави доказ карцинома је биопсија, а ПЕТ извештај је ту да пружи додатне информације.

Текст на основу извора уредила Тијана Стојшић, медицинска сестра

Извори:

http://www.onk.ns.ac.rs/pdf/PET.pdf

http://www.medhel.rs/koja-je-razlika-izmedu-pet-i-ct-skenera