1 2 3 4 5

ВестиШта је пелагра?

Пелагра је које је проузроковано недостатком витамина Б3 (ниацина) који је битан за процес у организму који подразумевају НАД и НАДПХ (никотинамид-динукелотид и никотинамид- динуклотид фосфат). У питању је системско обољење које је проузроковано недостатком витамина Б3 (ниацина).

Поред уноса путем хране, витамин Б3 се синтетише из триптофана, уз помоћ витамина Б2 и витамина Б6. Ниацин је веома битан за нормално функционисање организма.

Узрок настанка пелагре настаје због смањеног уноса ницаина, или триптофана, код хроничног алкохолизма, гладовања и држања строгих дијета (анорексија), код синдрома малапсорпција (целијакија и након неких опсежних операција на органима гастроинтестиналног тракта), код дуготрајних дијареја (оболели од ХИВ-а, или неке алиментарне инфекције), код употребе одређених лекова (изонијазид, азатиоприн, меркаптопурин, хлорамфеникол, фенобарбитон), код оболелих од Хартнупове болести (аутозомно рецесивно обољење које се карактерише поремећеним транспортом аминокиселина у цревима), код карциноидних тумора (ови тумори претварају триптофан у серотонин који се повећано лучи), код оболелих од цитрозе јетре, дијабетеса и продужених стања повишене телесне температуре.

Статистички подаци о броју оболелих од пелагре нису у потпуности познати, али је познато да се болест јавља спорадично. Не постоји расна предилекција за настанак пелагре, а особа мушког пола оболевају исто као и особе женског пола. Најчешће се јавља у одраслом добу, али се може јавити и код деце.

Како се манифестује пелагра?
- рани симптоми и знаци пелагре нису специфични и обухватају малаксалост, замор и општу неухрањеност
- касније се јављају карактеристични симптоми који обухватају дерматитис (кожне промене), дијареју и деменцију
- често се јавља губитак апетита, мучнина, осећај нелагодности и бола у трбуху, повећано лучење пљувачке (саливација)
- може се јавити запаљење слузокоже желуца (гастритис), или запаљење слузокоже усне дупље и језика који постаје увећан и отечен (стоматитис, и глоситис)
- столице су воденасте али некада могу да буду слузаве, или са примесама крвавог садржаја
- промене на кожи, у почетку су црвено обољене, пеку и у нивоу су коже, а јављају се на деловима тела изложеним сунцу
- могу се јавити буле (већи мехурови испуњени течношћу)
- касније, кожа на месту промена добија тамнију боју и задебљава
- постоји слабост у мишићима
- јављају се осећај печења и трњења на кожи (парестезије)
- јавља се летаргија, апатија, депресија, анксиозност, иритабилност и пад концентрације
- касније се јављају дезоријентације, конфузија и делиријум
- код нелечених случајева наступа смрт

Како се поставља дијагноза пелагре?

Анамнеза са типичном клиничком сликом је довољна да се посумња на пелагру. Дијагноза се потврдјује уколико постоји добар одговор организма на давање ниацина.

Лабораторијски налази могу показати низак ниво ниацина, триптофана, НАД и НАДПХ у серуму. Низак ниво метилникотинамида и пиридона у урину потврđује дијагнозу.

Како се лечи пелагра?
Ниацин, или никотинамид у оралном облику обично показује добар ефекат у лечењу пелагре. Потребна је високо протеинска исхрана са уносом витамина комплекса Б.

Неопходно је и лечење основне болести, или стања које је довело до развоје пелагре.

Извор: симптоми.рс
Датум: 18.8.2021