1 2 3 4 5

ВестиПЕЈРОНИЈЕВА БОЛЕСТ

Пејронијева болест представља појаву тврдих нодула у пенису који доводе до отежаних и болних ерекција.

Узрок настанка
По неким истраживањима се сматра да се Пејронијева болест развија после трауме која је узроковала крварења унутар пениса. Међутим овако се може објаснити настанак акутне болести, али никако хроничног, спорог прогредирања болести. Тако да је прави узрок обољења непознат.

Клиничка слика
Пејронијева болест се карактерише постојањем нодула или тврде израслине на једном делу пениса. Углавном почиње у виду локалне инфламације која се временом претвара у тврди ожиљак, одн. ожиљно ткиво. Промена је бенигна неканцериозна. Најчешће се промена налази при корену пениса, због чега настаје искривљење пениса при ерекцији у положај на горе. Уколико је нодул на доњој страни, пенис се криви на доле. Ове промене су праћене болом али и емоционалним стресом што може негативно да утиче на способност ерекције или ејакулације, а пенетрација при сексуалном односу је најчешће немогућа. Уколико је ерекција и могућа, врло често је веома болна.

Дијагноза
Поставља се на основу анамнезе и клиничког прегледа.

Лечење
Мање промене, не доводе до наведених симптома, па лечење и није потребно. Неки облици пролазе спонтано. Још увек није утврђена тачна терапија која доводи до излечења. Дају се витамин Е, а локално кортикостероиди, верапамил, интерферон алфа директно у промену. Хируршка терапија се примењује само код најтежих случајева, јер може да доведе до импотенције или скраћења еректилног ткива. Извор: стетоскоп.инфо
датум: 23.7.2022.