1 2 3 4 5

ВестиСунчанице и убоди инсеката главни проблеми овог лета

У Служби за збрињавање и пријем хитних стања у Општој болници Панчево током лета, поред указивања помоћи због саобраћајних незгода, често се јављају пацијенти због уједа стршљена и пчела. Такође, ургентну помоћ лекара веома често, тражиле су и особе због сунчанице.

Понекад нисмо ни свесни да смо се нагло изложили сунцу, већ тога будемо свесни када се појаве неки од симптома међу којима су учестало повраћање, главобоља и то нас натера да потражимо помоћ лекара где се суочимо са дијагнозом сунчанице.

„Сунчаница је поремећај телесне температуре услед дужег излагања сунцу. Не мора одмах да се јаве симптоми може и да прође неколко сати. Најчешће одреагују хронични болесници, деца, спортисти и људи који раде напољу. Јављају се вртоглавице, мучнине, повраћања и све зависи од самог стања пацијента. Савети су чак и у временској прогнози да се склоне са сунца и да пију течност”, каже др Данијела Лазаревић, спец. ургентне медицине.

Велики број пацијената због симптома сунчанице завршио је на прегледу у Општој болници, међутим ретко се дешава да дође до тежих последица, када се јавља и едем мозга. Такође, велики број особа је лекарску помоћ затражило и због уједа инсеката.

„Углавном се пацијенти јављају због уједа осе, стршљена и пчела. Људи који су преосетљиви су већ упућени па знају, они који не знају се уплаше. Код познатих алергије, ми одмах реагујемо терапијом, и ако су јаче реакције, такви пацијенти остају у болници”, додаје др Лазаревић.

Људи који имају бурне рекације на уједе оса, пчела, па и паукова и комараца треба да буду опрезни уколико бораве у природи.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево, 20.08.2018.