1 2 3 4 5

ВестиПапаниколау тест

Папаниколау тест, ПАП тест ПАПА тест, (eng. Papanicolaou stain), је једноставна и безболна метода испитивања ћелија у узетом материјалу, са предње и задње усне и канала грлића материце. Од узетог узорка се прави цитолошки размаз који се фиксира на микроскопској плочици и боји по методи Папаниколау. После бојења врши се микроскопска анализа морфолошких особина ћелија у току које се могу открити знаци запаљења грлића, узрочници инфекције, доброћудне и злоћудне ћелије и друге патохистолошке промене. Папаниколау тест је метода допунског испитивања у оквиру гинеколошког прегледа која има за циљ рано откривање преканцерозних и канцерозних промена ћелија грлића материце, које претходе карциному.

За тумачење резултата Папаниколау теста 1954 године уведена је класификација, која се дуго користи у гинеколошкој пракси:

• ПАПА I - уредан налаз- веома мали број жена може да има овакве резултате

• ПАПА II - нетипичне запаљењске промене- већина жена, која нема обољење добије овакав резултат на ПАПА тесту

• ПАПА III - дисплазија: блага, средње тешка или тешка- овај резултат значи да су се појавиле нежељене, незреле ћелије, али нису у потпуности заузеле, такозвано епителско ткиво које се налази и у вагини. Ако су вам резултати ПАПА теста ПАПА III значи да су ове нежељене ћелије заузеле мање од једне трећине епителског ткива

• ПАПА IV - карцином ин ситу- значи да су незреле ћелије заузеле више од једне трећине епитела и гинеколог би овде требао да реагује са адекватном терапијом

• ПАПА V - сумња на инвазивни карцином- ови резултати већ значе да имате у себи малигне ћелије

Није ништа необично да Папа тест изазове малу количину крварења. Процедура узимања папа бриса подразумева уклањање ћелија са осетљиве слузокоже грлића малом четкицом и пластичном лопатицом. Ова врста крварења не узоркује никаква оштећења и сама се зауставља. Међутим, ако је крварење узроковано узимањем пап бриса, крварење треба да буде благо и да брзо прође. У супротном, потребна су додатна испитивања.

Тестирања жена треба да ради:

• Први пут након навршене 21. године. Са тестом се може почети и раније, само уколико је особа сексуално активна пре 21. године живота (или 3 године након почетка полног односа)

• Од 21 до навршених 30 година живота, на сваке две године,

• После навршених 30 година живота на сваке три године, у комбинацији с ХПВ тесом, ако пацијентикиња;

• у анамнези нема умерену или тешку дисплазију

• није заражена вирусом хумане имунодефицијенције (ХИВ)

• ако имунски систем није ослабљен (нпр. након пресађивања органа)

• ако пре свог рођења није била изложена дејству диетилстилбестрола.

Строго индивидуално или од 65 или 70 године живота (по том питању није заузет јасан став струке) [може се престати са тестирањем након три нормална Папаникулау и ХПВ теста у последњих 10 година живота, изузев ако код пацијентице постоје фактори ризика који укључују сексуалну активност, са више партнера и постојање поремећаја у претходном периоду живота.

Од увођења Папаниколау теста, стопа јављања рака грлића материце је опала за око 70 посто, а животи милиони жена су продужени.

Извор: Википедија

Текст припремила Драгана Крстевскa