1 2 3 4 5

ВестиАкутна упала панкреаса (акутни панкреатитис)

Панкреас је орган који има две битне функције у процесу варења хране: продукција ензима који варе храну и продукција хормона који контролишу ниво шећера у крви. Позициониран је испод и иза желуца у региону трбуха који се назива ретроперитонеум. Окружен је желуцем, танким цревом, слезином и јетром. Три главна анатомска дела панкреаса су глава, тело и реп.

Ензими произведени у панкресу који служе за варење хране пролазе из панкреаса у танко црево кроз изводни канал панкреаса. Без ових ензима, храна не може да прође одговарајући процес варења, те долази до губитка телесне масе, пролива и малнутриције.

Панкреас производи инсулин и глукагон, који контролишу ниво шећера у крви. Пацијенти код којих производња инсулина у панкреасу није одговарајућа, болују од дијабетес мелитуса (шећерне болести).

Узрок акутног панкреатитиса

Акутни панкреатитис је нагла упала панкреаса која је обично удружена са јаким боловима у горњем делу трбуха. Најчешћи узрок акутног панкреатитиса је камење у жучној кеси. Други могући узроци су конзумација алкохола, наследна стања и болести, лекови, инфекције, абнормални ниво електролита у крви, висок ниво холестерола, хормонски проблеми. У око 15% случајева узрок остаје непознат.

Симптоми и знаци

Уопштено речено, болест обично почиње са боловима у горњем делу трбуха. Бол може бити изразито јак, ширити се у леђа „у виду појаса“ и може трајати неколико дана. Карактеристично за болове код панкреатитиса је да се смањују при усправљању и нагињању напред. Бол је често праћен мучнином и повраћањем. Други симптоми су: проливасте столице, надутост стомака, повишена телесна температура. У озбиљнијим случајевима може доћи до инфекције панкреаса, формирања гнојних колекција (апсцеса), псеудоциста, некрозе, а у најтежим облицима чак и до смрти.

Дијагноза

Постављање дијагнозе акутног панкреатитиса је често врло тешко због његове споменуте дубоке локације у ретроперитонеуму у трбуху. Физикалним прегледом треба утврдити локацију бола, а тестовима крви треба утврдити првенствено ниво амилаза (панкреасних ензима) у урину и крви. Следећи дијагностички корак представља ултразвучни преглед абдомена, на ком се обраћа пажња на облик, величину и изглед панкреаса. Ако постоји сумња на акутни панкреатитис, даља испитивања у виду компјутеризоване томографије абдомена (скенер), магнетне резонанције абдомена и ЕRCP-а (ендоскопска ретроградна холангиопанкреатографија) могу бити спроведена.

Лечење

Лечење акутног панкреатитиса зависи од озбиљности стања. Понекад је неопходна хитна хоспитализација и терапија интравенским растворима. Често се прописују антибиотици ако дође до инфекције, као и лекови против болова који делују на снажне болове који често прате ову болест. У случајевима када дође до компликација у виду инфекције, циста или крварења, потребно је хитно оперативно лечење. Болеснике који болују од ове болести најчешће лече специјалисти хирургије, у координацији са специјалистима гастроентерологије и радиологије. Након успешног лечења болести, лекари ће покушати да утврде узрок настанка болести, како би спречили поновљене упале. У већини случајева долази до потпуног опоравка и не долази до понављања болести ако узрок буде откривен. Саветује се потпуни прекид употребе алкохола и цигарета, чак и када узрок није утврђен. Приступ при исхрани је постепено „увођење“ намирница у исхрану, како би се утврдило које намирнице изазивају упалу код одређених болесника.

Када се обратити лекару?

Лекару се треба обратити када постоји изненадан, јак бол у трбуху, који не реагује на уобичајену терапију против болова, посебно када је праћен мучнином, повраћањем, повишеном телесном температуром и проливима.

Текст уредио др Божидар Белановић

Корисни линкови: https://pancreasfoundation.org/wp-content/uploads/2017/02/AcutePancreatitis-Brochure.pdf