1 2 3 4 5

ВестиКАРЦИНОМ ПАНКРЕАСА

Панкреас је велика жлезда с унутрашњим и спољашњим лучењем (ендокрино-егзокрина), смештена дубоко у горњем делу трбушне дупље, између желуца и кичменог стуба, дугачка око 15 цм, а обликом подсећа на пуноглавца.

Његов најшири део назива се глава панкреаса и смештен је уз танко црево, на десној страни абдомена, средишњи део назива се тело панкреаса, док је уски, издужени део који се наслања на слезину – реп панкреаса. Његова егзокрина (спољашња) функција односи се на производњу панкреасних сокова који садрже ензиме (трипсин, химотрипсин, липазу и амилазу) одговорне за разлагање протеина, масти и угљених хидратаиз хране на ситне молекуле, како би их тело могло апсорбовати. Ендокрина функција обухвата лучење хормона инсулина и глукагона, чије је деловање антагонистичко. Производе их ендокрине ћелије груписане у такозвана Лангерхансова острвца, разбацана по егзокрином панкреасу, највише у његовом репу. Инсулин омогућава складиштење шећера у ћелијама, који се користи као извор енергије. Када се повећа концентрација глукозе (шећера) у крви, долази до појачане продукције инсулина и снижавања нивоа глукозе. Међутим, услед поремећаја лучења инсулина или инсулинске резистенције (ћелије не реагују на деловање инсулина), настаје хипергликемија, то јест нагомилавање глукозе у крви, што узрокује дијабетес.

Рак гуштераче је најчешће малигни и може бити примарни (потичу из самог панкреаса) или секундарни рак панкреаса (када се тумор другог органа прошири на панкреас). Карцином панкреаса се најчешће развија у подручју главе (65%), следе они у пределу тела (30%), а најређе је захваћен реп панкреаса (5%). Егзокрини тумори (развијају се у ћелијама које луче ензиме) далеко су учесталији (95%), а најзаступљенији је аденокарцином.

АДЕНОКАРЦИНОМ ПАНКРЕАСА

У питању је тумор епителног ткива жлезде. Ова врста злоћудног ткива развија се у ћелијама око мреже канала којима се дигестивни сокови преноседо главног одводног канала панкреаса, одакле се уливају у дванаестопалачно црево. Аденокарцином панкреаса се налази на 11. месту на листи најучесталијих малигних болести, а по смртности је на петом месту. Ендокрини тумори називају се и неуроендокрини и расту знатно спорије од егзокриних, а могу бити функционални и нефункционални. Први луче хормоне који изазивају специфичне клиничке синдроме, док се нефункционални тумори не манифестују никаквим тегобама.

СИМПТОМИ КАРЦИНОМА ПАНКРЕАСА

Симптоми карактеристични за карцином панкреаса су :болови, свраб коже, жута пребојеност коже и слузокоже, урин таман као пиво, светла пребојеност столице, велики губитак телесне масе, повраћање…

ДИЈАГНОСТИКА

У случају постојања оваквих симптома и сумње на карцином панкреаса раде се лабораторијске анализе, туморски маркери, ултразвук стомака, скенер, магнетна резонанца, преглед крвних судова абдомена… Уколико се овим методама докаже присуство малигног тумора, приступа се оперативном лечењу. Зависно од захваћености панкреаса тумором, операција може бити радикална и палијативна. Радикална операција може да се изведе тек код петине оболелих код којих је карцином локализован у глави панкреаса, а само код пет процената са злоћудним тумором у телу и репу панкреаса. Ово је јако опсежна, комплексна и дуготрајна хируршка инетвенција. Операцију је могуће извести код пацијената са добрим општим стањем и без удаљених метастаза.

ПРОГНОЗА

Прогноза зависи од стадијума, али је коначно преживљавање лоше (5–годишње преживљавање <2%) због тога што многи болесници у тренутку постављања дијагнозе имају узнапредовалу болест. Око 80–90% је у тренутку постављања дијагнозе хируршки нересектабилно због метастаза или продора у главне крвне жиле. Овисно о локализацији тумора поступак избора је најчешће операција (панкреатикодуоденектомија). Обично се примјењује терапија 5–флуороурацилом (5–ФУ) и зрачење, резултат чега је око 40%–тно двогодишње преживљавање и 25%–тно петогодишње преживљавање. Та се комбинација такође користи у болесника с локализованим, али нересектабилним туморима те је средње вриеме преживаљавања око годину дана. Новији лекови (нпр. гемцитабин) могу бити учинковитији од хемотерапије темељене на 5–ФУ, али ни један лиек, самостално или у комбинацији није супериорнији од другог. Болесницима с метастазама у јетри или удаљеним метастазама може се понудити хемотерапија као део истраживачког програма, али изгледи за будућност су лоши без обзира на такво лечење те се неки болесници суздржавају од наведеног.

Текст уредила др Јелена Тимотијевић

Извори:

www.kancer.rs/vrste-tumora/kancer-pankreasa/

https://www.svetmedicine.com/.../49-karcinom-pankreasa-hirursko-lecenje-karcinoma.