1 2 3 4 5

ВестиАкутни панкреатитис

Панкреас, односно гуштерача, припада виталним органима без којих се не може. Налази се у горњем делу трбуха, иза трбушне марамице и належе на кичмени стуб у нивоу првог лумбалног (крсног) пршљена. Подељен је на три дела - главу, тело и реп.

У пределу главе панкреаса налази се главни жучни вод који одводи жуч из јетре и спаја се са главним изводним каналом панкреаса у зиду дванаестопалачног црева.

Која је функција панкреаса?

Као једна од најважнијих жлезда људског организма гуштерача се састоји од два функционална дела, егзокриног и ендокриног. Егзокрини део који чине такозване ацинусне ћелије, задужен је за лучење бистрог, алкалног сока, богатог желудачним ензимима (амилаза, липаза, протеаза). Ови ензими неопходни су за варење хранљивих материја - беланчевина, угљених хидрата и масти. Да би у овом делу све функционисало у савршеном реду треба да се дневно излучи литар и по панкреасног сока. Са друге стране, ендокрина функција односи се на рад Лангерхансових острваца, која у крв луче хормоне инсулин, глукагон, соматостатин и панкреасни полипептид.

Акутни панкреатитис настаје када ензими почињу да врше аутодигестију панкреаса, односно разарање ове жлезде. Болест се уз адекватну терапију санира, а функција панкреаса после извесног времена враћа у нормалу. Инциденца панкреатитиса се разликује у различитим земљама. У САД углавном зависи од конзумирања алкохолних пића, а у Енглеској од постојања каменчића у жучним путевима и самој жучној кеси.

Узроци настанка болести

За настанак акутног панкреатитиса могу бити одговорни многи фактори, попут, конзумације алкохолних пића, болести жучних путева, постоперативна стања, метаболички поремећаји, инфекције; панкреатитис изазван лековима. Механизми којима различити фактори започињу запаљење панкреаса нису идентификовани.

Клиничка слика

Абдоминални бол је главни симптом акутног панкреатитиса. Бол је оштар по интензитету, сталан и шири се у виду појаса. Бол је често интензивнији у лежећем положају и болесницима је лакше када седе и погну се напред. Осим тога врло често се јављају мука, повраћање, надутост трбуха, слабост, знојење, узнемиреност. Бол се може погоршати након узимања алкохола, може се погоршати када се једе или пије, нарочито масна храна или храна са високим садржајем масти. Тада се јавља у року од неколико минута након оброка.

Лечење

Лечење иде у правцу најпре смиривања болова давањем аналгетика, уз прекид уноса хране и воде на уста, који се дају интравенски. Ако је узрок панкреатитиса инфекција дају се и антибиотици, а ако је узрок запушење жучним каменцима врши се интервенција уклањања жучне кесице (ендоскопски или хирушки).

Ток акутног панкреатитиса може отићи у два правца. Већина болесника оздрави за 3 до 7 дана. У тежим случајевима може доћи до озбиљних компликација па чак и до смрти. Компликације су најчешће појава крварења, апцеса, некрозе, инсуфицијенције срца, плућа или бубрега. Симптоми лаке и тешке упале панкреаса су исти. Лекар на основу првог прегледа не може да зна у ком правцу ће запаљење ићи, зато се пацијент прати како би се препознао сваки симптом који указује на развој тешког облика болести.

Прогноза

Код већине болесника симптоми се повлаче у року од 7 дана, али у неким случајевима се развијају компликације које могу угрозити живот пацијента. Акутни напади упале могу се поновно јавити.

Превенција

Лекари саветују хигијенско – дијететски режим уз повећан унос воћа и поврћа и намирница неживотињског порекла.Такође се саветује и престанак конзумације алкохилних пића.

Текст на основу извора уредила Кристина Марко, медицинска сестра-техничар

Извор:

http://www.pharmamedica.rs/gastroenterologija/zapaljenje-pankreasa

http://www.novosti.rs/vesti/lifestyle.304.html:423668-Pankreas-i-njegov-znacaj-za-zdravlje

http://www.stetoskop.info/Akutni-pankreatitis-zapaljenje-pankreasa-582-s2-sickness.htm?b9