1 2 3 4 5

ВестиУклањање промена на кожи у Општој болници Панчево

Поред операција крајника, корекције ушију и носа на ОРЛ одељењу у Општој болници Панчево, укљањују се и младежи и проблематичне промене на кожи. Код четири пацијента су недавно откривени меланоми и захваљујући хирушкој интервенцији, која је обављена на време, пацијенти имају добру прогнозу.

Све врсте рака, рак коже, укључујући и меланом а и све остале облике, имају своје симптоме. Ти знакови су промене на кожи које не морају значити да имате рак али оне могу постати рак током времена. Зато је важно да сваку промену на кожи не занемарујемо већ потражимо помоћ лекара.

„Ми радимо доста уклањања кожних промена, како бенигних, тако и малигних. Сада више радимо него раније јер имамо иснструменте и бавимо се мало финијом хирургијом. Најчешће се ради о кожним карциномима. Кожни карциноми се једноставно уклањају, ожиљак је мали или га чак и нема. Значајно је одмах укланити промене које личе на малигни меланом. Прошле године имали смо четири случаја. Ми са доста искуства то радимо и када посумњамо да се ради о малигном меланому радимо доста удаљено од саме промене и све отколонимо. После се проверавају лимфне жлезде. Пацијенти су на време отклонили меланоме”, поручује доктор Вељко Божић.

Доктор Божић напомиње да треба уклонити све промене, пре свега мисли на младеже које сметају и иритирају, лако се закаче.

„Треба све уклонити, посебно оно што иритирају крагне у пазушној јами јер дође до повреде неког младеже и изложено иритацији често то може довести до промена па и малигних. Бар једном месечно након туширања, док је кожа мокра, можете се сами прегледати. Ако приметите промену, сликајте је и погледајте да ли се променило нешто током наредне две недеље. Рано откривање промена на младежу и правовремено уклањање измењеног младежа је једини сигуран начин за превенцију настанка меланома”, додао је др Божић.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево 23.03.2018.