1 2 3 4 5

Вести18. октобар – Светски дан борбе против остеопорозе

Остеопороза је болест која се манифестује смањеном густином костију због чега оне постају порозне. Долази до смањења калцијума који осигурава чврстину костију и коштаног ткива, па су такве кости осетљиве на различите физичке стресове (ударце и падове).

Остеопороза је један од главих узрока инвалидитета старије популације. То је болест са којом се суочава популација ткз. „трећег доба”. Сматра се да од ове болести у Србији болује 375 хиљада жена.

Пре него што наступи остепороза јавља се остеопенија. Остеопенија је кад је густина костију мања од нормалне, али није толико ниска да би се дијагностиковала остеопороза.

Постоје два различита типа остепорозе:

-тип 1. или постменопаузална остепороза

-тип 2. или сенилна (старачка) остеопороза

Постменопаузална остепороза се јвља код жена после последње менструације и праћена је преломима пршљенова.

Сенилна остеопоза се јавља код оба пола након 70. године и праћена је преломима кука.

То је нема болест, почиње подмукло, без симптома, и најчешће се открива кад се деси неки прелом костију. Зато је зову ТИХИ КРАДЉИВАЦ КОСТИЈУ.

Постоје превентивни третмани који помажу повећању и одржавању густине костију.

Значајни третмани за превенцију остеопорозе су: исхрана, физичка активност и престанак пушења. Женама у предменопаузи препоручује се 1000 мг калцијума дневно, док у постменопаузи жене које не користе препарате естрогена треба да уносе 1500 мг калцијума дневно.

ОСТЕОПОРОЗУ ЈЕ МОГУЋЕ СПРЕЧИТИ, УСПОРИТИ ЊЕН РАЗВОЈ, И ЛЕЧИТИ!

Превенција мора почети још у раном детињсту кроз редовну и правилну исхрану, правилан раст и развој и физичку активност.

Рана дијагноза остеопорозе значајна је због масивности обољевања и ради спречавања озбиљних последица и компликација као што су преломи кичмених пршљанова, бутне кости и инвалидитета.

Текст на основу извора уредила Ивана Стојменовић, медицинска сестра

Извори:

http://www.stetoskop.info/Osteoporoza-poroznost-kostiju-620-c27-sickness.htm

http://www.antamedica.com/fizikalna/osteoporoza/