1 2 3 4 5

ВестиХирурзи из Србије и региона у Панчеву уче од најбољих

У панчевачкој Општој болници данас и сутра одржава се осма Хируршка радионица на којој учествују познати хирурзи из читавог света. На овај начин наши хирурзи стичу нова знања и радећи са искуснијим колегама усавршавају стечене вештине.

Најпознатији светски хирурзи предвођени професором Амџадом Парваизом у панчевачкој болници урадиће истовремено две операције рака дебелог црева и све то ће путем видео-линка гледати око 120 наших лекара.

„Уместо да наши хирурзи плаћају и по неколико хиљада евра да би могли да виде све ове светске хирурге на неким курсевима по Европи, ми смо им омогућили, а ту су и колеге из региона, да их виде и да раде са њима овде код нас у Панчеву бесплатно“, наглашава хирург др Младен Јанић.

Мањак искусних инструктора и опреме у лапароскопској колоноректалној хирургији у Србији је препознат још 2013. године и тада је професор Амџад представио нашим хирурзима "LapCo" пројекат из Велике Британије који се од тад промовише и код нас.

„Имамо пуну подршку Покрајинског министарства здравља које је одвојило средства за куповину новог лапароскопског стуба који нам омогућава још квалитетније операције рака дебелог црева, а то је једна од водећих болести у Србији и Европи“, истиче др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево.

Хирурзи из Србије имају жељу да уче од најбољих, а интересује их на који начин се уводи роботика у хируршке интервенције.

„Моја искуства говоре да су хирурзи у Србији веома талентовани и да за сад само финансијске препреке успоравају увођење роботике и код вас“, сматра др Амџад Парваиз, хирург из Индије.

Хируршка радионица завршиће се сутра у Културном центру састанком и едукативним скупом хирурга Српског лекарског друштва.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор:

РТВ Панчево, 17.10.2019.

РТС, 17.10.2019.

http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/491/zdravlje/3701216/hirurzi-iz-srbije-i-regiona-u-pancevu-uce-od-najboljih.html?fbclid=IwAR2YyVFL43gMR9BCNfG_2qgfPiO4qW28qi4xnr4s9syxf6ch11ed--CQciU