1 2 3 4 5

ВестиНа Одељењу ортопедије без гужве - опрез наредних дана!

У Општој болници на Одељењу ортопедије последњих дана није било повећаног обима посла због повреда на леду и могућих уганућа и прелома. Међутим, више посла ортопеди очекују тек када снег почне да се топи због леда који се најчешће налази испод снега на тротоарима.

„Имали смо доста среће. Иако је поледица, интезитет рада на ортопедији није повећан. Ниједан пријем нисмо имали у претходном дежурству, а ни ванредних операција и тежих повреда. У приципу, само стандардне повреде, очекиване за ово време - ручног зглоба, шаке, нагњечења, уганућа. Све то се лечи неоперативно, ништа значајно. Најчешће, у првом удару нема већег интезитета рада, али када мало отопли, када се очисте улице, и ухвати се лед, који се не види, долази до повређивања. То можемо очекивати у данашњим и наредним данима” , рекао је др Михајло Митровић, ортопед.

Старији људи најчешће при паду повређују кукове, док је код млађих чест прелом руку и ногу и повреда шаке.

„Код старије популације, углавном имамо операције кукова, а код млађе популације повреде лактова, колена, које у највећем броју случајева нису преломи. У принципу, због сваке повреде треба се јавити лекару, јер мањи прелом се не мора манифестовати заначајним тегобама, па прође неко време и пацијент почне да се мучи. Битан је и процес убрзаног опоравка, односно нормалног, који би требало да се предузме неком даљом имобилизацијом или еластичним завојем, и просто мировање што често људи занемарe” , додао је др Михајло Митровић.

Приликом лакших повреда и уганућа пацијенти често не одмарају и због тога се опоравак продужи више него што је потребно. То је посебно тешко за радну популацију јер због немара не могу дуже време да се врате на посао.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево 28.02.2018.