1 2 3 4 5

ВестиНагле промене утичу на циркулацију крви

Нагле промене времена било да се ради о летњим врућинама или наглом захлађењу зими, утичу на нашу циркулацију крви, и веома често осетљиве особе или пацијенти који имају неко кардиоваскуларно оболење утичу да је повећан број пацијента који потрaже помоћ лекара специјалисте за ухо, грло, нос, због нагле појаве вртоглавице или крварења из носа.

У амбуланти ОРЛ одељења, учестали су пацијети последних дана због изненадне вртоглавице и крварења из носа потраже помоћ лекара специјалисте. Начелник ОРЛ одељење у Општој болници истиче да често и промене времена које утичу на наше крвне судове могу бити разлог да пацијенти имају симптоме вртоглавице.

„Пацијенти са лошијом циркулацијом, због температурних разлика, долази до проблема у циркулацији. Ако из хладног дођу у топло долази до ширења крвних судова, aко имају висок крвни притисак или пију антикогулативну терапију, долази до крварења из носа. Док пацијенти са лошом циркулацијом имају вртоглавице и дођe до спазма и циркулација се још погорша и они осећају вртоглавицу. То су неке периодичне вртоглавице ”, рекао је др Вељко Божић, начелник ОРЛ одељења.

Узрок периодичних вртоглавица може бити уколко центар за равнотежу нефункционише а вртоглавица је симптом који нам наш организам шаље да нешто није уреду.

„Центар за равнотежу је софтвер који управља са нашом стабилношћу. Он је исхрањен са јако танким и јако малим промером крвних судова и тај мали крвни суд први региструје неке осцилације у притиску и лошију циркулацију шаље сигнал да нешто нефункционише како треба ”, објаснио је др Божић.

Периодичне вртоглавице нису опасне и уз адекватну терапију , брзо пролазе и може се држати под контролом напомињу лекари.Уколко вртоглавице непролазе оне могу бити знак и озбиљних неуролошких обољења.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево 21.12.2017.