1 2 3 4 5

ВестиУпала тестиса (орхитис)

Упала тестиса (орхитис) представља запаљење једног или оба тестиса најчешће узрокована инфекцијом.

Узрок настанка
Орхитис може да узрокује велики број различитих бактерија и вируса. Обично је последица епидидимитиса. Од вируса најчешћи узрочник је мумпс вирус (узрочник заушки). Такође орхитис се јавља у 2 - 20% људи бруцелозе. Орхитис може бити последица сексуално трансмисивих обољења као што су гонореја и хламидија. Од бактерија узрочници могу бити и Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus i Streptococcus.

Фактори ризика су године старости изнад 45 година, рекурентне инфекције уринарног тракта, оперативни захвати генитоуринарног тракта, дугогодишње коришћење катетера, велики број сексуалних партнера, ризично сексуално понашање.

Клиничка слика
Од симптома се јављају оток тестиса, црвенило, осећај тежине у тестисима, бол у препонама и тестисима, осетљивост, дизурија (бол при мокрењу), повишена телесна температура, бол при ејакулацији, некада присуство крви у сперми.

Дијагноза
Поставља се на основу анамнезе, клиничке слике, објективног прегледа, прегледа урина, урино културе, крвне слике, ултразвука.

Лечење
Лечење зависи од узрочника. Када је узрочник бактерија ординирају се антибиотици. У случају гонореје и хламидије неопходно је истовремено лечење оба партнера. Могу се применити и аналгетици и антиинфламаторни лекови. Када је узрочник вирус дају се само аналгетици, препоручује се одмор са елевацијом скротума и хладним облогама.

Извор: stetoskop.info