1 2 3 4 5

ВестиОпстипација и енкопреза код детета и деце

У свакодневној педијатријској пракси опстипација jе чест проблем. Она се дефинише ако дете има до две столице или мањи број стoлица недељно, односно ако је столица веома тврда и „петрификована" барем током две узастопне недеље.
Одојчад током прва три месеца могу да имају такозвану инфантилну дискезију која се одликује евакуацијом столице која није тврда уз напор и плакање. Веома чести вид опстипације је функционална фекална ретенција. У њеној основи је задржавање столица разним маневрима, као например стајањем или седењем уз ноге које су исправљене и стиснуте, односно прекрштене.
Столице се евакуишу уз напор. Оне су веома тврде и великог промера. Ова деца често „прљају рубље” услед пражњења минималних квантума столица „overflow” инконтиненција) које су ексцесивно накупљене у дебелом цреву.
У диференцијалној дијагнози затвора прво треба да се узме у обзир такозвана хабитуална опстипација. Она се другачије назива и функционална фекална ретенци]а. Проузрокована је занемаривањем и одлагањем пражњења црева. Најчешћа је у време такозваног „тоалетног тренинга”, када дете престаје лене а није вољно да празни црева у тоалету. Дете се плаши нових околности у којима треба да дође до дефекација и задржава столице. Оне постају тврде и тешко и болно се евакуишу. То перпетуира даље задржавање, столица. Тада често долази до минималног и невољног пражњења црева око петрификованих фекалних маса у ректуму. ти. енкопрезе.

„Hirschprungova" болест се одликује одложеним пражњењем меконијума и абдоминалном дистензијом, тј. опстипацијом од рођења. У основи је изостанак миграције ганглионских ћелија у дисталном делу колона, што доводи до спазма и функционалне опструкције на нивоу аганглионарног сегмента дебелог црева. Поред опстипације, деца са овом болешћу често имају кризе дисталне суболдузије. Столице су по дијаметру танке. Понекада постоје тешки „Hirschprung" ентероколитиси. Дигиталним прегледом ректума се констатује празна ампула ректума, осим ако постоји низак и кратак аганглионарни сегмент ректума непосредно изнад аноректалног споја.
У диференцијалној дијагнози опстипације треба да се узме и низ других болести, као на пример: анална стеноза, имперфориран анус са синусним каналом између ректума и коже перинемума, мишићна дистрофија, менингомијелоцела, цистична фиброза, конгенитална хипотиреоза, дијабетес мелитус, примена лекова и друго. У евалуацији опстипације од прворазредног значаја је искључење аноректалних малформација уколико се затвор јави од периода млађег одојчета.

Највећи број деце са затвором има функционалну опстипацију са активном фекалном ретенцијом. Тада испитивања нису потребна. Употреба благих лаксантних средстава као на пример лактулозе и навикавање на пражњење црева после оброка у тоалету су значајни.

Извор: симптоми.рс
датум: 20.9.2022.