1 2 3 4 5

ВестиСкраћено време чекања на операцију катаракте

Ранијих година пацијенти на операцију катаракте из Јужног Баната чекали су три године. Захваљујући повећаном броју операција у панчевачкој Очној болници на операцију катаракте тренутно чека 1200 пацијената. Листа чекања је упола краћа, као и време чекања.

„Тренутно на листи чекања имамо око 1200 људи, полако завршавамо 2016. годину и они ће до половине ове године бити оперисани. Позивамо пацијенте из 2017., што значи да је чекање на операцију око годину и по дана. Раније се чекало и више од три године и сматрам да је ово велико побољшање. Прошле године смо оперисали око 700 пацијената, што је 40 посто више него претходне године, и добро смо кренули. За прва три месеца обављено је око 200 операција. Годину можемо завршити са 750 до 800 операција. Све то радимо уз велике проблеме - уз стерилизацију, која је прилично застарела, имамо тренутно једну сонду, али захваљујући руководству болнице које има доста слуха за нас, добили смо другу сонду”, рекао је др Драган Станковић, начелник Очне болнице.

Листе чекања ће увек постојати. Разлог је што се сваке године катаракта открије код 1000 нових пацијената. Узрок повећавања броја особа код којих се дијагностикује катаркта није познат, а нажалост, старосна граница се помера и не тако ретко и особе средњих година долазе код очног лекара због замућеног вида и скраме како описују ово обољење које их омета у свакодневном раду.

„Сваке године се на листу чекања стави нових хиљаду пацијената, тако да ће листа увек постојати, јер мора да се оперише више него што се пријављује да би листа временом полако нестајала”, рекао је др Драган Станковић.

Сочива која су неопходна за операцију катаракте има довољно у Општој болници. Такође и даље ће пацијенти моћи да о трошку редовног здравственог осигурања буду оперисани у приватним клиникама, све у циљу да се листа чекања што више смањи. Доктор Станковић истиче да је у некој ближој будућности циљ да се на опрецију катаракте чека најдуже неколко месеци.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево 20.04.2018.