1 2 3 4 5

ВестиИ безазлене опекотине могу имати озбиљне последице

Мала непажња довољна је да се човек опече. У току прошле недеље у амбуланти за пластичну хирургију Опште болнице задржана су два пацијента са озбиљним опекотинама.

Опекотине могу настати под дејством топлоте, хемикалија, електрицитета и разних врста зрачења. Зависно од јачине извора на који се опечемо, начина повређивања и претходног здрсвтеног стања зависиће степен опекотине. Тренутно су на Одсеку за пластичну и реконструктивну хирургију Опште болнице задржана два пацијента.

„Прошле недеље сам имала две велике опекотине. Једна жена је у току епи напада задобила опекотине врелом водом. Добила је дубоке опекотине шаке и леђа. Други пацијент задобио је опекотину хемијским средством инсекцидом и то у пределу оба стопала. То су две веће опекотине које су хоспитализоване и хирушки лечене. Наравно велики број опекотина се и амбулантно збрине. Сада долази време печења ракије и очекујем да ће бити опекотине од комине“, изјавила је др Сања Цвјетковић спец. пластичне хирургије.

Зависно од врсте опекотине пацијент може и сам нешто да уради док не стигне до болнице.

„Ако је опекотина под дејством топлоте, испирати водом која не мора бити стерилна у првих 30 до 60 минута, затим скинути одећу која није залепљена, залепљену одећу не дирати. Скинути наруквице, ланчиће, сат све што може да стеже повређеног јер опечено ткиво отиче. Ако може да пије дати му течност и увити га мокрим чаршавом. Ако није дошло до опекотине врелом паром или хемијским средством дати му да пије течност и транспортовати га у болницу. Ако човек зна чиме се опекао, ако је у питању киселина ту киселину ћемо неутралисати базом односно содом бикарбоном, ако је у питању база, дејство те базе ће се неутралисати сирћетом или лимуновим соком“, додала др Цвјетковић.

Деца су посебно осетљива и обавезно потражити помоћ лекара у случају да дође до опекотине, наглашава докторка јер понекада код њих опекотине које изгледају безазлено могу имати озбиљне последице.

Прилог можете погледати ОВДЕ

ИЗВОР: РТВ ПАНЧЕВО, 9. јул 2017. год.