1 2 3 4 5

ВестиОнколошко одељење добило ултразвучни апарат

Онколошко одељење Опште болнице први пут је добило ултразвучни апарат. До сада су се прегледи радили на другим одељењима када су апарати слободни. Само прошле године урађено је 9.000 ултразвучних прегледа. Први пут захваљући разумевању руководства Опште болнице нов ултразвучни апарат стигао је на одељење Онкологије Опште болнице. Колико је овај апарат био неопходан говоре подаци да је само прошле године на овом одељењу урађено 9000 ултразвучних прегледа дојке. Ултразвучна дијагностика код онколошких пацијената посебно је значајна због контролних прегледа.

„Апарат је врло значајан за нашу дијагностику онколошких пацијената. Не само њих већ и за оне код којих ће се дијагностиковати малигна болест. Ово је први пут да менаџмент увиђа колико је значајан овај апарат за нашу службу. Ми смо овај апарат тражили имајући у виду да смо прошле године урадили 9000 ултразвучних прегледа. За онколошке пацијенте који се прате, припремају за конзилијум, примају хемиотерапију. До сада смо радили на гинеколошким ултразвучним апаратима, након тога смо радили у рентген дијагностици сходно терминима које смо добијали, а ево сада први пут добијамо наш апарат који припада само Онколошкој служби”, објашњава др Верица Милић Савић.

На Онколошком одељењу Опште болнице ради пет лекара ултразвучну дијагностику. Захваљући новом ултразвуку пацијентима ће се сваког дана радити прегледи.

Ултразвучни прегледи ће се радити свакога дана сем петком, пет лекара ради ултразвучну дијагностику у нашој служби, а свакога дана један лекар ради после подне сем среде. Петком ћемо покривати оне ултразвучне прегледе које нисмо могли релаизовати у току недеље.

У првој години када се дијагностикује малигни тумор дојке сви пацијенти се контролишу на свака три месеца, тек после пете године од постављања дијагнозе једном годишње пацијенти, долазе на контроле где им се ради ултразвук дојке, рендген снимање као и мамографија.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево 05. Јун 2017.