1 2 3 4 5

ВестиТест окултног крварења

НАМЕНА ТЕСТА:

Тестирање столице на окултно (скривено, оку невидљиво) крварење је врло важно у превенцији рака дебелог црева. Овај тест показује крварење из пробавног тракта, иако крв у столици није видљива голим оком. Недавна испитивања су показала да редовна тестирања смањују смртност од овог типа рака. Тест може бити и лажно позитиван, а то се најчешће догађа код особа са хемороидима или код жена са менструацијом. Овај тест се препоручује особама старијим од 50 година, а особе које у породичној историји имају особу која је оболела од рака дебелог црева би свакако овај тест морале урадити већ након 40 година живота.

Тестирање је брзо, једноставно и безболно, а налаз којег прижељкујемо је – негативан, што значи да у столици није пронађена крв. Позитиван налаз упућује на присутно крварење у пробавном тракту, због чира на желуцу или цреву, тумора или хемороида. Рано откривање рака дебелог црева се тестирањем на окултно крварење у столици показало ефикасно због једноставности примене и релативно ниских трошкова методе у поређењу са трошковима лечења. Позитивна реакција је индикација за даље дијагностичке поступке. Тест је намењен за професионалну употребу, првенствено за примену у болничким установама када комплетно тестирање спроводе здравствени радници.

ПРИПРЕМА ПАЦИЈЕНТА:

Седам дана пре узимаља узорака пацијент не сме узимати ацетилсалицилну киселину (аспирин) и друге нестероидне противупалне лекове и препарате гвожђа. Тест треба одложити код пролива, менструације, крварења из хемороида или мокраћовода. Храна коју треба изегавати је недовољно печено или полукувано црвено месо, рен, диње, лубенице, банане и парадајз.

Препоручена хранаје добро кувано месо, пилетина, ћуретина, риба, јогурт и млеко, кувано воће и поврће, салате, коштуњаво воће, кикирики, кокице, житарице, хлеб од интегралног брашна.

Лажно позитивне резултате могу изазвати:

-сирово, полусирово и црвено месо.

-ацетилсалицилна киселина (аспирин) или други противупални лекови попут ибупрофена.

-кортикостероиди

-прекомерне количине алкохола.

-примена антисептика које садрже јод.

Узорак фецеса (столице) на окултно крварење треба узети са два различита места из три узастопна узорка столице. За прецизна упутства и потребне упуте пацијент се обраћа свом изабраном лекару, који ће му дати све потребне информације и објаснити важност овог теста.

Текст, на основу извора, уредила Марија Вукотић-Крунић, медицинска сестра-техничар

Извор: www.seminarski-diplomski.co.rs