1 2 3 4 5

Вести15. октобар – Светски дан чистих руку

Овогодишња тема „Хигијена руку за све“ настоји да подигне свест о томе да сапун и вода постану доступни широм света, посебно на јавним местима, у школама и здравственим установама. Такође, позива институције и појединце да побољшају напоре у хигијени руку у одговору на КОВИД-19 који може надживети пандемију и осигурати континуирани приступ чистој води и сапуну.

Мере превенције обухватају:

- Едукацију становништва у спровођењу мера личне хигијене и санитације (прање руку и хигијенско отклањање отпадака и излучевина) и појачан напор над применом ових мера код деце од стране родитеља, васпитача и просветних радника.

- Обезбеђивање снабдевања хигијенски исправном водом за пиће.

- Обезбеђивање хигијенског уклањања отпадака.

- Хигијенске мере приликом руковања храном (припрема и конзумација хране)

Пандемија КОВИД-19 представља важан подсетник да је један од најефикаснијих начина за заустављање ширења клица и одржавање здравља такође један од најједноставнијих - прање руку водом и сапуном. Одржавање руку чистим може спречити 1 од 3 дијареје и 1 од 5 респираторних инфекција, попут прехладе или грипа.

Сваке године, 15. октобра, Глобални дан прања руку истиче важност прања руку сапуном и водом код куће, у заједници и широм света.

Текст на основу извора уредилa др Милица Калкан, Општа болница Панчево

Извор:

www.who.org

https://www.wvi.org/cleanwater/globalhandwashingday