1 2 3 4 5

ВестиЈош једна успешно одржана акција превентивних прегледа

Општа болница Панчево и Дом здравља придружили су се акцији превентивних прегледа који су се ове недеље спроводили широм целе Србије. Наши суграђани могли су да измере ниво шећера у крви, притисак, ураде ЕКГ, као и тумор маркере на рак дебелог црева и преглед уха, грла и носа.
Ова акција спроведена је у граду, али и мештани панчевачких села могли су да ураде ЕКГ, измере притисак и ниво шећера у крви у својим амбулантама.

Превентивни прегледи, знак су за многе Панчевце да треба преконтролисати своје здравље, јер, како и сами кажу, ретко се сете да то ураде једном или два пута годишње. Обично, прође много више времена када оду на неку контролу.

Општа болница Панчево наши суграђани мерили су ниво шећера у крви, крвни притисак, радили ЕКГ, али су добили и савете интернисте. Рађен је тумор маркер на рак дебелог црева, али и ултразвук абдомена. Према речима др Слободана Овуке, директора Општe болницe Панчево, није занемарљив ни број људи код којих се пронађу патолошке вредности.

У ОРЛ амбуланти рађен је класичан преглед уха, грла и носа. До сада су се и ови прегледи показали као важан део превентиве, додао је директор Општe болницe Панчево, др Слободана Овука.

У амбуланти Центар 2 сви наши суграђани који су желели да измере ниво шећера у крви, притисак или ураде ЕКГ, могли су то да учине од 8 до 16 сати. Одмах поред ове здравствене станице лекари панчевачког Дома здравља у кабинету за ултразвучу дијагностику, снимали су абдомен. Панчево је један од 216 градова у Србији који се прикључио овој акцији Министарства здравља.

Осим акција које организује Министарство здравља и локална самоуправа барем два пута месечно организује превентивне прегледе. На сваком од њих наши суграђани могу да ураде другачије анализе, а такође прегледи се организују и по селима на територији нашег града.

Прилог можете погледати ОВДЕ

-РТВ Панчево
22.09.2019.