1 2 3 4 5

ВестиМањак офталмолога у Панчеву

Разлог дужег чекања на преглед код очног лекара у Очној болници је недовољан број офталмолога, као и повећан број пацијената којима је неопходан преглед или операција код лекара. На очном одељењу Опште болнице, лече се пацијенти из целог Јужног Баната.

Сваког дана у амбуланти Очне болнице буде прегледано 80 пацијената. Поред тога, сви пацијенти из Јужног Баната којима је неопходна операција ока, долазе у панчевачку Болницу. Број пацијената се свакодневно повећава, а на Очном одељењу ради два офталмолога мање него ранијих година.

„Тренутно код нас ради седам лекара, некада је радило девет. Осим прегледа пацијената, обављамо операције катаракте и ласер интервенције због дијабетичара. Два лекара су у дежурству, то је пет лекара који су на располагању, један лекар је у сали и остаје четири лекара. Још један лекар повремено ради ласер. Ми практично радимо и преко капацитета да би повећали број дана за прегледе. Сваког дана код нас ради хитна амбуланта која прима не само хитне већ и све оне који су релативно хитни и све оне који се не могу заказати преко ИЗИСа па се заказују без термина”, рекао је др Драган Станковић, начелник очног одељења.

Хитни случајеви примају се одмах, наглашава доктор Станковић, међутим одређивање диоптрије не спада у ту категорију па се зато дешава да се чека више од месец дана на ред код офталмолога.

„Нагло погоршање вида то пролази кроз хитну амбуланту, што се тиче диоптрије то не спада у хитна стања. И ми исто имамо проблем са заказивањем као и лекари опште праксе када заказујемо на очним клиникама у Београду. Ту термини излазе почетком месеца, ако не успемо да закажемо, чекамо следећи месец. Уз овако мали број лекара и све ове послове које обављамо, јако је тешко постићи и задовољити све оне захтеве ”, изјавио је др Драган Станковић.

Колика је потражња за лекарима специјалистима говори податак да тренутно на Заводу за запошљавање нема доктора офталмолога који чекају посао.

Прилог можете погледати ОВДЕ

ИЗВОР: РТВ ПАНЧЕВО, 25. јун 2017. год.