1 2 3 4 5

ВестиСве више очева присуствује порођају

У Панчеву је прошле године забележен пораст броја новорођенчади, а све је више и очева који желе да присуствују порођају. У просеку годишње се роди око 1.600 беба, а труднице у болници имају и бесплатну школу за породиље.

У Панчеву је све више очева који желе да присуствују рођењу свог детета. Лекари кажу да је то добро, јер се на тај начин брже и лакше укључују у негу бебе, а својим присуством пружају и важну подршку породиљи. Има, међутим, жена које не желе мужеве на порођају.

„Била сам против зато што мислим да би ме његово просуство нервирало, јер сам имала јаке болове и сматрала сам да је боље да сам сама са докторима и бабицама”, каже мајка Невена Антонијев.

Гинеколог Михаило Новаков, који већ осам година ради у панчевачкој Општој болници, желео је да присуствује порођају своје супруге јер је, како каже, много лакше и лепше када супружници заједно поделе најлепши тренутак у животу.

„То је све драматично,а само ишчекивање је чак и драматичније од самог порођаја тако да је присуство очевима веома битно, а мајкама би требало да је још важније, јер се то ради и због њих и подршка блиске особе у тим тренуцима им је веома важна”, објашњава Михаило Новаков, гинеколог и акушер.

У панчевачкој болници већ неколико година ради и бесплатна школа у којој се будуће мајке припремају за порођај, како би се ослободиле било страха пре одласка у породилиште. Овде упознају простор и особље које ће бринути о њима.

„У тој школици могу добити и све информације о самом току порођаја,шта ће им се и на који начин дешавати.Могу поставити бројна разна питања која им најчешће делују збуњујућа и небитна, али свако питање је важно и сваки одговор доноси им пуно информација”, каже Наташа Влашки, главна сестра у породилишту.

Будући родитељи сами одлучују да ли ће бити заједно на порођају и какву год одлуку да донесу неће погрешити. Ипак, очеви који не присуствују рађању свог детета никад и неће сазнати шта су пропустили.

Извор: РТС, 23.02.2018.