1 2 3 4 5

ВестиНови начин заказивања у Општој болници Панчево

Захваљујући новом начину заказивања прегледа код лекара субспецијалисте у Општој болници, скраћено је време чекања. Такође, нови начин заказивања пацијентима је омогућио да се више за сваки упут за заказивање у болници не враћају код свог изабраног лекара, већ све завршавају са лекаром интернистом.

Електронско заказивање прегледа код лекара специјалиста у Општој болници и даље заказује за сваког пацијента изабрани лекар. Новина је код заказивања прегледа код лекара субспецијалсите. Уместо изабраног лекара, преглед за пацијента сада обавља лекар у болници и то уз интерни упут.

„Систем електронског заказивања направљен је да би се увео ред код заказивања, јер нигде не постоји могућност да се иде код субспецијалисте право са улице. Постоје инстанце које морају претходно да се прођу, лекар опште праксе не може да буде само скретничар и писар упута и он мора да лечи пацијенте. Тек оно што не може да се реши у примарној заштити долази код специјалисте. За већину специјалности лекар опште праксе може да закаже директно, осим за неке субспецијалности. Интерниста ће да врши тријажу. Пацијенти, рецимо, мисле да им треба кардиолог, а то може да реши интерниста”, рекао је Слободан Продановић, помоћник директора за интернистичке гране.

У пракси ће пацијенти за које лекар специјалиста у Општој болници процени да је потребан преглед код субспецијалисте, кардиолога, нефролога, ендокринолога само написати болнички интерни упут и пацијент неће морати да се поново враћа код свог изабараног лекара и поново са упутом заказује преглед. Захваљући оваквоим начину рада доктор Продановић истиче да ће пацијенти краће чекати.

„Нема претераног чекања, преко 30 дана, оно што смо на сајту "Мој доктор" кажемо да је увек у зеленом, евентуално се понекад деси да неко чека дуже од 30 дана, али се додавањем додатних термина за прегледе превазилази”, додаје др Продановић.

Пацијенти немау више могућност да бирају лекара субспецијалисту којег желе већ ће преглед обавити лекар који тог дана буде био у болничкој амбуланти.

„Тако више не можемо да изађемо у сусрет и то не би требало, јер је ово државна болница, није приватна болница у којој може да се бира име. Добије се термин и тада ће у кардиолошкој амбуланти бити кардиолог који је квалификован да ради свој посао. Он ће обавити први преглед и заказати контролу. Уопште није битно ко је, већ је важно да се обави преглед”, изјавио је др Слободан Продановић.

Уколико је пацијенту потребна наредна контрола њу такође заказује лекар субспецијалиста у наредних шест месеци, док важи упут. Када упут истекне пацијенту нов издаје поново изабрани лекар.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево 12.04.2018.