1 2 3 4 5

ВестиПородица преминулог члана одлучује да ли жели да донира органе

Недавно усвојеним Законом о пресађивању људских органа, поједностављује се поступак пристанка, јер се свака пунолетна особа дефинише као потенцијални донор. Др Александра Живковић из Опште болнице Панчево, задужена за односе с јавношћу, појаснила је како то значи да више нема потписивања донорских картица, али и да се суштински ништа није много променилио, зато што и даље породица преминулог члана одлучује да ли жели да донира органе.

Она је саопштила да поменути закон дефинише и услове које треба да испуне здравствене установе, које ће бити укључене у програм трансплантације. Наиме, то су трансплантациони центри и донор болнице. Донор болница може бити она која у свом саставу има јединице интензивног лечења на одељењу анестезије, неурохирургије или неурологије.

„На састанку Управе за биомедицину Министарства здравља и представника донор болница, међу којима су били и лекари Опште болнице Панчево, предочен је прелиминарни план којим ће бити дефинисани услови које ћемо морати испунити као потенцијална донор болница, као и стручни тимови који ће спроводити надзор. Сматрам да још увек постоје многе предрасуде када је у питању трансплантација, тако да је првенствено потребна добра закнска регулатива, и што је још важније, континуирана едукативна кампања намењена становништву. Циљ је да се пробуди свест код људи, да почну да размишљају о томе и пренесу свој став породици. Већа је вероватноћа да нам током живота затреба орган, него вероватноћа да будемо потенцијални донори. Трансплантацију треба прихватити као метод лечења, што она и јесте“, изјавила је др Живковић.

Уколико неко не жели да буде донор, то треба да пријави усмено или писмено Управи за биомедицину, која је надлежна за спровођење закона. Основни разлог за доношење овог закона је повећање донације органа, повећање броја успешно обављених пресађивања органа, уз смањене листе чекања.

Извор: 013 инфо, 19.09.2018.