1 2 3 4 5

Вести14. новембар – Светски дан борбе против шећерне болести

Светски дан дијабетеса 14. новембра представља највећу кампању у свету посвећену дијабетесу. Кључна повезаност у ширењу, смањењу и отклањању фактора ризика за дијабетес тип 2 имају породице.

Код 1 од 2 особе које тренутно живе са дијабетесом тип 2 није постављена дијагноза дијабетеса. Зато је познавање раних знакова, симптома и фактора ризика за све типове шећерне болести од виталног значаја за правовремено откривање, боље здравље исхода и већи квалитет живота. Започета двогодишња кампања посвећена је промоцији улоге породице у превенцији, контролисанојнези и едукацији о овој болести са побољшањем приступа програмима образовања, помоћи у лечењу и контролисаном дијабетесу. Преко 425 милиона људи у свету тренутно живи са дијабетесом. Доста оболелих има тип 2 дијабетеса који се у великом мери може ширити кроз редовну физичку активност, здраву и уравнотежену исхрану, као и промоцију здравог животног окружења.

Дијабетес (шећерна болест) је хронична болест код које се организам или производи или неадекватно користи хормон панкреаса инсулин. Дијабетес такође може бити комбинација оба механизма. Инсулин контролише концентрацију шећера (глукозе) у крви и количини шећера (глукозе) који се апсорбују у ћелијама. Како мозак користи искључиво глукозу, неопходно је да ниво шећера држи на задовољавајућем минимуму. У случају да је ниво шећера недовољан, односно низак(хипогликемија) особа није у стању да резонски поступа, већ је превисок (хипергликемија), особа има дијабетес.

Дијабетес (дијабетес меллитус, висок ниво шећера у крви) оштетио је крвне судове бубрега, срце, очи, живчани систем и капиларне мреже на периферији. Зато недовољно лечен или нелечен дијабетес може довести до обољења срца (кардиоваскуларних болести), (можданог удара) шлога, болести бубрега, слепила и оштећења нервног система и нерава посебно до последњих екстремитета. Кардиоваскуларне болести и шлог су два до четири пута чешће код особе са дијабетесом. Учесталост ових болести расте сваке године и данас је на седмом месту по смрти.

Постоје три типа дијабетеса: тип 1 (диабетес меллитус јувенилни, који зависи од инсулина, што значи да пацијент мора да добије инсулин), тип 2 (диабетес меллитус, који је инзулински независан) и гестациони дијабетес.

Дијабетес типа 1 (диабетес меллитус јувенилни) има 5-10% особе и увек почиње у млађим годинама живота. Сматра се да код малолетног дијабетеса аутоимуни процес напада бета-ћелије панкреаса који луче инсулин. Узрок овог аутоимуног процеса је вирусног порекла, једна група научника, док други сумњају на неку грешку у исхрани.

Дијабетес типа 2 (диабетес меллитус) најчешћи је облик дијабетеса. Код овог облика дијабетеса панкреас производи мушки или недовољни унос инсулина, који ће добити довољно глукозе у току производње енергије.

Исхрана богата такозваним брзим шећерима (који се налазе у свим грицкалицама, шлаткишима, белом брашну, скробном поврћу попут кромпира, пасуља, грашка) треба од панкреаса да у кратком року од почетка оброка лучи велике количине инсулина. Тада долази до наглог скока шећера у крви. Исто се дешава и кад неко нема обновљене оброке. Панкреас тада континуирано производи велике количине инсулина и временом се исцрпљује, а биће више не реагујући на инсулин, а стручно је потребно постају резистентне. Тако настаје инсулинска резистенција. Велики број људи често није свесна постојања овог метаболичког поремећаја. Дијабетес типа 2 (диабетес меллитус) обично почиње у старијем животном добу, али је ово правило последњих година све више мења.

Гестациони дијабетес је трећи тип дијабетеса и јавља се током трудноће. Обухвата око 5% трудница. Хормонске промене у другом стању могу утицати на појаву резистенције на инсулин.

СИМПТОМИ

Симптоми хипергликемије (повишеног нивоа шећера у крви) cy:

-умор

-Екстремна жеђ

-Појачан апетит

-Губитак тежине

-Слаб вид

-Потмнела кожа врата

-Ошамућеност

-Симптоми хипогликемије (снижени ниво шећера у крви)

-Појачан апетит

-Ошамућеност

-Знојење

УЗРОЦИ

Дијабетес типа 1 (диабетес меллитус јувенилни) је болест која се може настати из два разлога: као аутоимуно обољење које се јавља код деце или као немогуће немогућности ће се панкреаса произвести од инсулина. Када дијабетес типа И (диабетес меллитус јувенилни) настане као могућа немогућност, требало би да панкреаса производи производ инзулина, а не морају добити само деца, већ се среће и код старих.

Много учесталији, дијабетес типа 2 (диабетес меллитус типа 2), чешћи је ког особе са прекомерном тежином, код особе са генетским оптерећењем (тј. Код особе која је у породици имала болесних од дијабетеса), код жене које су у трудноћи имале гестациони дијабетес или имају полицистичке јајнике.

Појава дијабетеса очекује се код нелечених, слабо или лоше контролисаних хипертензија, поремећаја липидног статуса (повишени холестерол и триглицериди).

ДИЈАГНОСТИКА

-тест оптерећења глукозом ОГТТ

-Одређивање гликолизираног хемоглобина ХбА1ц (није сигуран податак или је добар показатељ ефикасности терапије)

-ЦГМС глукозе током 24 ч седам дана

Текст уредио: др Дарио Ковјенић

Литература: Интерна медицина, Катедра интерне медицине Универзитета у Београду, Медицински факултет

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут”