1 2 3 4 5

ВестиСТИЖЕ НОВА ОПРЕМА ЗА ОПШТУ БОЛНИЦУ ПАНЧЕВО

Влада Аутономне покрајине Војводине, у склопу уговора за за финансирање и суфинансирање медицинске и немедицинске опреме, доделила је Општој болници Панчево средства у износу од 32.212.900,00 динара.

Директор Опште болнице Панчево, др Слободан Овука, биће у прилици да обнови застарелу опрему, а самим тим и унапреди лечење у Општој болници Панчево. Др Слободан Овука истакао је како је овај новац био више него потребан, као и да је распоређен по приоритетима.

- Највећи део средстава биће намењен куповини новог рендген апарата, са модерним технолошким решењима – 13.200.000,00 динара.
„ Сваки дигитални рендген зрачи мање од класичног, бољи је како за пацијенте, тако и за запослене. Такође, прави квалитетније слике, што значи да је и дијагностика боља. Тренутно имамо два аналогна, класична апарата, која су стара око 45 година“, рекао је др Овука.

- Биће набављен и систем за анестезију са пратећим пацијент монитором, који је неопходан за безбедан рад у операционој сали у вредности од 5.000.000,00 динара.

- Износ од 7.437.240,00 динара, потрошиће се на набавку хируршког инструментаријума.

- За куповину респиратора, вештачких плућа, издваја се 3.800.000,00 динара. „Имамо само шест респиратора, тако да нам је овај веома потребан. Потрудићемо се да у некој наредној прилици обезбедимо још, јер ови апарати најтежим пацијентима спасавају живот и дају шансу за излечење “, навео је др Овука.

- Како би се олакшао рад у ортопедској сали, прибавиће батеријски моторни систем са измењивим главама за бургију и тестеру за који се издваја 1.545.840,00 динара.

- Ради повећања броја оперисаних од катаракте, 1.229.820,00 динара, намењено је набавци аутоматског парног стерилизатора за Очну болницу.

Др Овука је напоменуо како ће уз помоћ овог апарата дневно моћи да обаве готово дупло више операција.
Он је нагласио да је Влада АПВ-а заиста препознала потребе панчевачке болнице која је више деценија била запуштена, и додао како је ова установа по добијању средстава у протеклих годину и по дана, сада водећа у Војводини.

Извор:
- 013 инфо, 26.6.2018.