1 2 3 4 5

ВестиДР СЛАЂАНА КОВАЧЕВИЋ: Мушкарци који ноћу устају 3-4 пута да мокре, треба да провере простату

Устајете три-четири пута током ноћи да бисте мокрили, мислите да сте прехлађени и не осећате се баш најбоље? Јесте ли проверили скоро стање своје простате? Проблеми с мокрењем главни су симптом свих болести простате било да се ради о упали, бенигном увећању или карциному. Упркос напретку медицине, број мушкараца који имају неко обољење простате с годинама се не смањује, а посебно забрињава то што је и оболелих од карцинома простате све више.

Рак простате најчешће се јавља у познијој животној доби, веома ретко пре 45. године живота, а сматра се да су неправилна исхрана и генетске предиспозиције главни фактори ризика за настанак болести. Спада у друго најчешће малигно обољење, која погађа мушку популацију, а ако се открије на време потпуно је излечив.Према подацима Регистра за рак Завода за јавно здравље Панчево, међу свим малигним болестима рак простате је на трећем месту како по броју оболелих, тако и по броју преминулих на територији јужног Баната. О факторима који доприносе оболевању, значају превентивних прегледа и симптомима који нам сугеришу да је време да одемо на преглед, разговарали смо са др Слађаном Ковачевић, специјалистом – урологом из Опште болнице Панчево.

Који симптоми могу указати мушкарцу на проблем са простатом?

– Симптоми су малтене исти за све болести простате, а најчешћи су: учестало мокрење, истањен и испрекидан млаз, кашњење млаза, осећај недовољног пражњења и један од најбитнијих – устајање ноћу ради мокрења. Устајање до једанпут се толерише, али све преко тога треба да вас наведе да одете на преглед. Главни симптом болести простате је бол. Може имати различиту локализацију и тежину, али најчешће се опажа бол у гениталијама, скротуму, у перинеуму и у доњем абдомену. Неугодна сензација се повећава након уринирања и секса. По природи бол може бити краткотрајан, константан или оштар (осећај резања) У случају инфекције простате, мушкарац пати од опште слабости, недостатка апетита, пораста телесне температуре, а мокрење је отежано и/или болно. За аденом простате карактеристичан је чест нагон на мокрење као и смањен проток, односно слаб млаз мокраће, те је с погоршањем болести потребно све више времена и напора да би се испразнила бешика. Не постоје специфични симптоми за карцином простате: то је подмукла болест, па сви већ набројани симптоми могу бити присутни, али и не морају.

Које штетне навике могу угрозити здравље простате?

– Развоју болести у простати доприносе, пре свега, слабљење имунитета, хормонски поремећаји, неуро-емоционална нестабилност, хипотермија, те прегревање целог тела или само перинеума, то јест дела између ануса и тестиса. Осим тога, специфичност исхране може утицати на стање простате. Превише масна храна и намирнице сиромашне витаминима и минералима могу променити хормоне, проток крви и друге процесе у телу, што ће несумњиво негативно утицати на простату. Алкохол, унос великих количина хладног пића, никотин, као и свакодневно дуготрајно седење такође су фактори који имају веома лош утицај на здравље простате.

Да ли повећан ново ПСА обавезно указује на рак простате?

– У крви мушкараца нормално је присутан простата-специфични антиген (ПСА). По структури то је гликопротеин, а луче га ћелије канала простате. Потребан је за разређивање ејакулата – то је један од важних чинилаца који доприносе реализацији мушке репродуктивне функције. Простата-специфични антиген се углавном дефинише као туморски маркер за карцином простате, али он је орган-специфичан, а не искључиво тумор-маркер за карцином. Главна количина ПСА садржана је у ејакулату, а количина антигена специфичног за простату се налази и у крви, у нормалној, врло малој количини, због хистохематолошке баријере. У различитим ситуацијама ПСА у крви се повећава. Најчешће је то због раста ткива, упале или механичког стреса. Верује се да у просеку ПСА не сме прелазити 4 нг по милилитру. Међутим, ово није апсолутно тачно. ПСА у крви човека расте с разним болестима, као што су акутни простатитис, хронична упала простате у погоршању, аденом простате, смањена прокрвљеност ткива простате или пак појава малигне лезије у ткиву простате. Раст ПСА у крви, дакле, не говори увек о онкологији!

Коме се препоручују превентивни прегледи и када?

– Превентивни преглед уролога након 40. године живота препоручује се једном годишње мушкарцима са позитивном породичном анамнезом, то јест онима који имају блиску родбину са потврђеним карциномом простате. Такође, преглед је обавезан за мушкарце старије од 50 година, када се код уролога ради комплетан скрининг за карцином простате, али се утврђује и да ли постоји бенигна хипреплазија и по потреби се започиње лечење. Ова група пацијената ради ПСА скрининг сваке две године ако је уролог протумачио ПСА као нормалан за ту особу (када се узму у обзир сви параметри: године, велицина простате, упални процеси…) или једанпут годишње и чешће, када тако одреди уролог због праћења динамике ПСА тумор маркера. У нашој земљи се интезивно ради на промоцији значаја превентивних прегледа, али и на њиховом спровођењу, јер смо захваљујући њима у могућности да откријемо болест у раној фази и самим тим имамо шири спектар могућности лечења, а и само лечење је успешније.

Како изгледа преглед уролога?

– Преглед обухвата анамнезу, основну лабораторију крви, ПСА Ф/Т (индекс који нам помаже да се оријентишемо када је ПСА у “сивој” зони 4-10нг/мл), ултразвук стомака и мале карлице, где се посматрају величина простате и резидуални урин, односно урин који заостаје у бешици након мокрења, као и ректални преглед (РТ/ДРЕ), који подразумева пипање простате кроз чмар. То није болно, само је мало непријатно за пацијенте, али је нама од изузетног значаја у дијагностици.

Шта доприноси повећању броја оболелих од рака простате?

– Верујемо да је овде пре реч о повећању броја откривених случајева оболевања, до чега данас долази захваљујући доступности савремене дијагностике и подизању свести о личном здрављу и самим тим већем одзиву људи на превентивне прегледе. Раније је много случајева карцинома остајало неоткривено, поготово у почетним стадијумима. Ипак, и поред тога, стопа оболевања је и даље поражавајуће висока, а томе доприносе, пре свега, брз темпо живота, неодговарајућа исхрана и лоше животне навике.

Какве су прогнозе код карцинома простате и која терапија се показала најучинковитијом?

– Данас је у потпуности могућ живот са раком простате, чак и онда када је карцином метастазирао и захватио друге органе. Терапија коју препоручује званична медицина зависи од стадијума болести: то може бити хируршка интервенција: радикална простатектомија, хормонална терапија, зрачна терапија или њихове комбинације. Уколико све ове терапије не покажу успех у лечењу, онда се примењује и хемотерапија, као и имунотерапија. Преживљавање код карцинома простате је високо, осим у случајевима да су метастазама захваћени лимфни чворови и други органи. Уколико је малигнитет врло висок тада су шансе за излечење и опоравак слабе.

Извор: Здраво Панчево, 20.новембар,2021.