1 2 3 4 5

ВестиНЕГА ПУПКА КОД НОВОРОЂЕНЧЕТА

Пупчана врпца је структура од животног значаја која од скоро самог почетка трудноће повезује бебу са мајком. У њој се налазе крвни судови (две артерије и једна вена) који допремају беби кисеоник и остале хранљиве материје, и истовремено омогућавају и уклањање штетних материја из бебиног крвотока. У тренутку када се роди, беба постаје самосталан организам способан да се адаптира на спољашњи свет и да самостално обавља основне физиолошке функције (да дише,једе,мокри...).

Дефинитивно пресецање пупчане врпце и подвезивање врши се после 5 до 10 минута, када пупчана врпца престане да пулсира и када крв која је у пупчанику буде у организму детета. Пупчаник се пресеца на пар сантиметара од бебине коже. Подвезивање пупка се мора да урадити брзо и стерилно, а рана се обради и покрије стерилном газом и завојем. Део који након подвезивања остаје на бебином трбуху, такозвани пупчани патрљак, током наредних дана се осуши, стврдне и потамни, а између седмог и десетог дана треба да отпадне. Након тога остаје пупчана раница која зараста за неколико дана, чиме настаје ожиљак, пупак, који нам остаје до краја живота.

КАКО СЕ НЕГУЈЕ ПУПАК?
Имуни систем новорођенчета није развијен, да би се могао ефикасно борити против бактерија, вируса или паразита. Зато су хигијенске мере неге новорођенчета, његове одеће и прибора који се користи много строжије него код старије деце. Основно правило пре сваког контакта са бебом је прање руку. Само два минута прања руку обичним сапуном за 80 % смањује могућност преноса инфекције на бебу. Нега пупка у првим данима је посебно важна за бебу, а врло је једноставна.

Пупчани патрљак се негује приликом сваког пресвлачења бебе, више пута дневно, све док не отпадне, а потом се наставља нега пупчане ранице, док потпуно не зарасте, два пута дневно (најбоље ујутру и увече током пресвлачења). Како би пупчани патрљак што пре отпао и како би се спречио развој инфекције, треба водити рачуна о томе да се патрљак не кваси превише. Патрљак се не маже антибиотским мастима и не посипа прашком. Најновија сазнања упућују на то да масти влаже зону која треба да буде сува, а прашак се наталожи и "зацементира" предео пупка, тако да се испод лако развијају отпорни микроорганизми који могу да доведу до инфекције. Зато је најбоље да се користи раствор неког антисептика, као што је повидон јод, који делује против бактерија и гљивица.

ПОСТУПАК ПРИ НЕЗИ ПУПКА
Прво треба скинути претходну газу, а затим новом стерилном газом која је претходно натопљена антисептичким раствором пажљиво очистити околину пупка, при чему дно пупка треба обилно натопити антисептиком. Лаганим притиском стерилном газом натопљеном у раствор антисептика обрисати пупчани патрљак и оставити га да се суши око минут. То ће убрзати његово сушење и отпадање. На крају, патрљак прекрити новом сувом стерилном газом. Пелену поставити тако да остане испод пупка како бисте спречили влажење пупка мокраћом. Наставити са овом негом све док раница потпуно не зарасте, тј. не престане да влажи.

ИНФЕКЦИЈЕ ПУПКА

Ако се пупак не одржава сувим и чистим, врло лако може доћи до инфекције, коју ћете препознати по црвенилу и отечености коже око пупка. Неке инфекције пупка су благе (бленореја), али могу довести до тежих инфекција, па ниједну промену на пупку не треба занемарити.БЛЕНОРЕЈА (влажење пупка)
Бленореја је лака површна инфекција, која се карактерише накупљањем бистрог или сукрвичавог секрета у удубљењима пупчане ране. Влажење спречава да рана нормално зарасте. На бленореју се може надовезати појава гранулома, а ако се занемари може бити основа за развој сепсе, која је изузетно опасна за новорођенче. Лечење бленореје је обично ефикасно и састоји се од чешћег чишћења повидон јодом.


ГРАНУЛОМ ПУПКА (фунгус)
Гранулом је израштај на пупку величине грашка (израслина гранулационог ткива). Израштај је некад виси на петељци. Ретко може да крвари. Развија се из постојеће инфекције (бленореја). Гранулом треба неколико пута дневно обрађивати раствором антисептика, најбоље неким раствором јода. Касније гранулом уклања хирург електрокоагулацијом.ОМФАЛИТИС
Омфалитис је озбиљно обољење, које захвата кожу и поткожно ткиво из непосредне околине пупка. Пупчана раница почиње да влажи, а касније из ње излази гнојав и сукрвичав секрет. Око пупка се јавља црвенило и оток, а дете често добија температуру, губи апетит и повраћа. Ово запаљење је често изазвано бактеријом Стафилококус ауреус. Омфалитис често предходи сепси. Лечење је локално и опште антибиотицимаУМБИЛИКАЛНИ УЛКУС
Улкус може да се развије из омфалитиса. Раница (улкус) је подривена и покривена гнојем. Лечи се локалном обрадом ране и антибиотицима.

УМБИЛИКАЛНА ГАНГРЕНА
Гангрена пупка се данас изузетно ретко среће. Она захвата пупчани патрљак који је црне боје, влажи и непријатно мирише. Гангрена може да захвати кожу и све слојеве трбушног зида. Лечи се хируршки и антибиотицима.

Текст на основу извора уредили:
Драгана Игњатовић, медицинска сестра
Милена Радојевић, медицинска сестра
Општа болница Панчево.

Извори:
porodicnilekar.net
http://www.stetoskop.info/Nega-pupka-bebe-2708-c72-content.htm
http://www.mojpedijatar.co.rs/pupak-bebe/