1 2 3 4 5

ВестиТоком 2017. године више од 5000 људи дало крв

Током прошле године у Служби за трансфузију крви Опште болнице Панчево крв је дало 5.224 даваоца, а сакупљено је 126 јединица крви мање него 2016. године. Ипак, крви је било довољно за све оне којима је ова драгоцена течност била потребна у лечењу.

Проценат организованог давалаштва опао је за шест одсто, а исто толико је порастао проценат давалаца који долази самоиницијативно. Служба за трансфузију због тога теже прави планове прилива и стабилност резерви крви. Давалаца по позиву било 112, што је четири пута више него у претходној календарској години. На територији Панчева забележен је пораст броја добровољних давалаца крви и то за 180, док је у Белој Цркви прошле године било 100 давалаца мање, а у Алибунару 25.

Из Службе за трансфузију крви Опште болнице Панчево апелује се да сви који су и до сада учествовали у организовању акција и окупљању добровољних даваоц и даље буду активни на истом задатку с циљем да крви буде довољно за све оне којима је она неопходна у лечењу.

У 2017. години крвљу је лечено око 1.700 пацијената, што је више у одосу на претходну годину.

„Оно што је значајно је да је смањена потрошња готово свих крвних компонената у односу на предходну годину, осим концентрата тромбоцита. Укупно је утрошено 6.878 различитих компонената, а то је за 806 компонената мање него предходне године. Разлог томе је примена најсавременијих протокола у лечењу пацијената у Оштој болници Панчево, који подразумевају бољу припрему пацијента за оперативне процедуре, кроз лабораторијску припрему и требовање и примену крви и крвних компонената код пацијената само када је то неопходно, када ни један други лек не може да помогне“ , саопштено је из Службе за трансфузију крви.

Бројке с терена

Организовано је укупно 105 акција (на терену 90 и на одељењу 15), а у сарадњи са 40 актива добровољних даваоца крви. Просечан број давалаца крви по акцији на терену био је 25 што је и даље недовољно јер је неопходно 45. Највећи ресурс у погледу обезбеђивања крви и даље представљају велики радни колективи: Петрохемија (771 давалац крви), ХИП Азотара (310), Рафинерија нафте Панчево (302), авио-индустрија 105, Телеком и ПТТ 99. Такође веома важан партнер представљају и укупно девет средњих школа из Панчева, Беле Цркве и Алибунара у којима је прикупљено 606 јединица крви, а 79 запослених у Полицијској управи и Ватрогасном дому је самоиницијативно дало крв. У процесу обезбеђивања крви учествују и јавна-комунална предузећа са укупно 314 давалаца, а највећи број њих долази из ЈКП Хигијена - 108. У организованим акцијама у селима сакупљено је 237 доза крви, па је потребно, наводи се у саопштењу, да се у сеоске акције укључе и представници власти и спортских и културних удружења.

Банке крви у 2018. години

Оно што ову службу очекује у овој години јесте и реорганизације трансфузиолошке службе. По Закону о трансфузијској медицини дефинисано је потпуно одвајање установа које прикупљају, процесирају и тестирају крв од трансфузиолошких установа које ће се убудуће звати – Банке крви, каква ће бити и у Панчеву, и које ће се бавити планирањем и набавком крви из центара који крв прикупљају. У Војводини ће крв сакупљати Покрајински завод за трансфузију крви из Новог Сада у сарадњи са Црвеним крстом Војводине. Панчевачка трансфузија предвиђена је да постане Банка крви која ће готове компоненте добијати из покрајинског завода.

Крв ће такође сакупљати и Институт за трансфузију крви РС и заводи за трансфузију у Крагујевцу и Нишу.

Извор:

- 013 инфо, 26.01.2018.

-Др Светлана Дробњаковић, начелница Службе за трансузију крви

-Др Радмила Раилић Ристовска, шеф одсека базичне трансфузије