1 2 3 4 5

Вести21-27. јануар – Европска недеља превенције рака грлића материце

Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава од 21. јануара до 27. јануара 2019. године у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције. Прва Европска недеља обележена је 2007. године после интервенције Интересне групе за рак грлића материце, када је Савет Европе донео препоруке о започињању Кампање и обележевању Европске недеље превенције рака грлића материце. Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити. „РАНО ОТКРИВАЊЕ МОЖЕ СПРЕЧИТИ РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ” је слоган који ће обележити потребу да још једном апелујемо на наше сестре, мајке, ћерке, пријатељице да у Европској недељи превенције рака грлића материце размишљају о свом репродуктивном здрављу, и да у току године одвоје дан када ће посетити свог лекара и искористити неку од доступних могућности превенције.

Карцином грлића материце представља малигни тумор локализован на порцији материце или у цервикалном каналу. Настаје када абнормалне ћелије цервикса расту ван контроле. Цервикс је доњи део материце чији је отвор у вагини и чини доњу трећину материцe.

Рак грлића материце често се може успешно лечити, ако се открије у раном стадијуму. Најчешће се јавља код жене пре менопаузе, између 35. и 49. године живота. Трећи је по учесталости малигни тумор у свету и чини 8,8% свих случајева рака код жена.

Узроци промене ћелија грлића материце

Чешће се јавља код жене са честим запаљенским процесима на грлићу, код жена које су имале више порођаја или побачаја, као и код оних које рано почињу са сексуалним животом или чешће мењају партнере. Већину рака грлића материце узрокује хумани папилома вирус (ХПВ). Хумани папилома вирус се преноси сексуалним путем особом која је већ заражена. Постоји више типова ХПВ вируса и подељени су према учесталости изазивања малигних промена на високо малигне и немалигне типове. Неки типови изазивају кондиломе, док неки не изазивају никакве симптоме. Можете имати хумани папилома вирус годинама, а да не знате. Вирус може остати у вашем телу у латентном облику и тек након више година боравка у организму довести до развоја рака грлића материце. Зато је јако важно да редовно радите ПАПА тест. ПАПА тест може идентификовати промене на грлићу пре него што се претворе у рак. Ако адекватно третирате те промене, познатије као “ранице” грлића материце, можете спречити рак грлића материце.

Симптоми рака грлића материце

Абнормалне ћелије грлића ретко изазивају симптоме. Када се појаве први симптоми, болест је већ ушла у инвазивни стадијум.

Симптоми укључују:

• Вагинално крварење које није уобичајено или промене у вашем менструалном циклусу које не можете објаснити

• Крварење када грлић дође у контакт са нечим, као што је контакт током сексуалног односа или када стављате дијафрагму

• Бол током сексуалног односа

• Крвав вагинални исцедак

• Промена на вагиналној порцији грлића видљива под спекулумима

Превенција и лечење

ПАПА тест је најбољи начин да се установе промене на ћелијама које могу водити ка раку и овај тест скоро увек, ако се ради једном годишње, покаже промене пре него што се претворе у рак. Важно је да пратите сва упутства која вам буде давао гинеколог, ако се установи нека промена на грлићу материце да бисте спречили појаву рака. Хумани папилома вирус који узрокује рак грлића материце се преноси сексуалним путем. Најбољи начин да избегнете добијање сексуално преносиве инфекције је да практикујете сигуран однос, уз коришћење презерватива, односно механичке баријерне методе контрацепције.

Лечење поодмаклих фаза рака грлића материце укључује:

• Конизација

• Оперативни захват, као што је хистероктомија и одстрањивање карличних лимфних чворова са или без уклањања оба јајника и оба јајовода

• Хемотерапија

• Терапија зрачењем

У зависности од тога колико је рак нарастао, ради се један или више захвата, а понекад и комбинација наведених захвата. Ако сте имали хистероктомију, нећете бити у могућности да имате деце, али овај захват није увек неопходан посебно, ако се рак открије у својој најранијој фази.

Текст уредио др Дарио Ковјенић

Извори:

-Гинекологија и акушерство , Медицински факултет Универзитета у Београду;

- www.klinikaperinatal.com

-Национални водич добре клиничке праксе за дијагностиковање и лечење карцинома грлића материце

-http://www.batut.org.rs/index.php?content=1815