1 2 3 4 5

ВестиЧетрдесета недеља у години – Национална недеља промоције дојења

Светска недеља дојења сваке године се обележава у више од 170 земаља света како би се повећало знање и свест о значају и предностима дојења и обезбедила подршка дојењу. Светска алијанса за подршку дојењу (World Alliance for Breastfeeding Action - WABA) иницирала је ову кампању како би се интензивирале активности на заштити, промоцији и подршци дојењу, а сваке године пажња је усмерена на различите теме од значаја за дојење.

Званични датум Светске недеље дојења на глобалном нивоу је од 1. до 7. августа, али се државама, организацијама и институцијама предлаже да за обележавање и активности поводом Светске недеље дојења изаберу најприкладније датуме у њиховим земљама. У нашој земљи Национална недеља промоције дојења обележава се 40. недеље у години која симболично представља трајање трудноће.

Дојење није само храна, оно је много више од тога. Мајчино млеко има непроцењиву вредност за свеобухватни развој детета- садржи све што је потребно за физички, психички, социјални, емоционални и когнитивни развој, развој свих чула (вид, мирис, слух, додир, укус) и интелигенције (говора и језика), штити од многих инфекција и алергија, а код одојчади смањује ризик од синдрома изненадне смрти.

Предности дојења за мајку су многоструке – помаже успостављању емоционалне везе са дететом, смањује ризик од постпорођајне депресије, смањује крварење после порођаја и ризик од појаве анемије, доприноси нормализацији телесне масе, а дугорочни ефекти су сманивање ризика од појаве остеопорозе и појаве малигних обољења дојке и јајника.

Дојење доприноси складнијим породичним односима, растерећује породични буџет и штеди време.
Мајчино млеко – хумано млеко је комплексна жива хранљива течност која садржи антитела, ензиме, хормоне и друге бројне састојке који су важни за развој и здравље бебе.
Потребно је обезбедити услове у здравственим установама како би свака мајка и новорођенче пре, за време боравка и након изласка из породилишта добили потребну помоћ и подршку за успешно дојење у складу међународним препорукама:
- започињање дојење у оквиру првог сата од рођења
- искључиво дојење до навршених шест месеци и
- наставак дојења до две године и дуже Од изузетне је важности укључити очеве још током трудноће и након рођења детета јер то доприноси успешном успостављању и одржавању дојења, али и бољој привржености свих чланова породице.

Патронажне сестре су једини здравствени радници који реализацијом патронажних посета имају прилику да сагледају све факторе који се могу позитивно или негативно одразити како на дојење тако и на целокупно здравље детета. Промоцију дојења започињу током патронажне посете жени током трудноће, а настављају са снажном подршком и едукацијом након изласка бабињаре из породилишта, као и даљим наџором одојчета и малог детета. Број посета патронажне сестре породици, са посебним акцентом на вулнерабилне категорије, регулисан је Правилником о садржају и обиму права на здравствену заштиту из обавезног здравственог осигурања и о партиципацији Републичког завода за здравствено осигурање.

Дојење, иако природом предвиђено, није увек једноставно и без потешкоћа. У првим данима након изласка из породилишта потребна је снажна подршка женама како би савладале вештину дојења и биле што успешније и истрајније у томе. Зато је потребно да сви здравствени радници шаљу јасну поруку о предностима мајчиног млека у односу на било који други вид храњења. Јер мајчино је најбоље, боље не постоји…

Свако од нас може да пружи подршку. Уколико на друштвеним мрежама угледате пост маме која доји бебу обавезно га лајкујте или јој напишите подршку. Ако је ваша мајка дојила Вас, вашу браћу / сестре, захвалите јој се лично, јавно на друштвеним мрежама. Ако дојите бебу похвалите себе, одајте себи признање за труд, да сте својој беби пружили најбоље.

Извор:
dzns.rs
www.zdravlje.org.rs
izjzv.org.rs