1 2 3 4 5

Вести31. JАНУАР 2018. – НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНА

У Србији се већ дуже од 20 година сваког 31. јануара обележава Национални дан без дувана. Активности поводом тога дана упозоравају јавност на штетне ефекте употребе дувана као и излагања дуванском диму. Утицај пушења на здравље данас је добро познат у целом свету.

Доказано је да употреба дувана повећава ризик од срчаног и можданог уздара, повишеног притиска и обољења периферних крвних судова, малигних болести, посебно рака плућа, гркљана и уста. Изложеност дуванском диму у животном, радном и јавном простору, једнако је штетнa као и само пушење. Невољна изложеност младих дуванском диму, ткз. пасивно пушење, је изузетно велика,јер велики проценат младих живи у породици са пушачима. Последњих година, због познатог лошег ефекта на здравље активних и пасивних пушача, број конзумената опада, нарочито међу образованим становништвом, мада у млађој популацији и даље расте.

Не постоји безбедан ниво излагања дуванском диму, и једина ефикасна заштита од штетног дејства његових састојака је потпуна елиминација дуванског дима из окружења. Једини исправан приступ је непушење и боравак у простору без дуванског дима. Право на чист ваздух, без дуванског дима је основно људско право.

Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму је у Србији на снази од 2010.године. Овај закон забрањује пушење на радним и јавним местима и у јавном превозу, једино је направљен изузетак за угоститељске објекте где је у појединим секторима дозвољено пушење.

Због свега наведеног важно је упамтити „Не почињите пушити, тешко ћете се одвикнути, када осетите негативне последице ове навике“.

Текст на основу извора припремила Мирјана Танасковић, виша мед. cестра.

Извори:

Градски завод за јавно здравље Београд;

Институт за јавно здравље Крагујевац.