1 2 3 4 5

ВестиСвакога дана богатији за пет становника

У породилишту Опште болнице Панчево сваке године роди се око 1700 беба, што је благи пораст у односу на претходне године. У току једног дана роди се 3 до 5 беба. Тако је било и у последња 24 сата, када је наш град постао богатији за пет становника.

У Породилишту панчевачке Опште болнице на годишњем нивоу обави се око 1700 порођаја, а на дневном нивоу роди се од 3 до 5 беба. Податак да ли има више дечака или девојчица није међу најважнијима, битан је број порођаја и евентуалних компликација на порођају. На самом почетку недеље, у понедељак и током ноћи, свет је угледало пет беба.

„Било је радно као по обичају, имали смо пет порођаја у току јучерашњег дана. Од тога су два завршена царским резом, у питању је била близаначка трудноћа, све бебе и мајке су добро. Један уобичајени дан. Надам се да ћемо наставити радно и у наредним месецима, јер бележимо благи пораст порођаја у нашем породилишту, што нас радује и охрабрује. У току прошле године смо имали 1750 порођаја, а само током прошлог месеца 124. То су лепи трендови“, рекао је др Михајло Новаков, акушер.

Уз договор са својим гинекологом труднице одлучују да ли ће током порођаја бити укључена епидурална анестезија.

„Пораст епидурала постоји, јер пружа вид комфора. Морамо да будемо свесни да порођај пролази кроз одређене фазе које могу да буду врло променљиве, стога и могућност епидурала мора биди у корелацији са тим. Уз договор са лекаром може да се даје аналгезија, то је све ствар личног договора. Имаћемо то у виду и потрудити се да се у све неки већи број анестезиолога укључи“, нагласио је др Михајло Новаков.

На акушерском одељењу Оптше болнице епидурална анестезија се не наплаћује. Такође је омогућено и присуство оца на порођају или другог сродника, али је неопходно урадити одређене лабораторијске анализе.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево, 17.07.2018.