1 2 3 4 5

ВестиMАЈЧИНО МЛЕКО- НАЈБОЉА ХРАНА

ДОЈЕЊЕ – НАЈБОЉИ ПОЧЕТАК И МНОГО ВИШЕ ОД ХРАНЕ

Национална недеља дојења је прилика да се широј јавности укаже на значај дојења и да се покрену многобројне активности у промоцији, подршци и заштити дојења. У Србији се национална кампања обележава увек у четрдесетој недељи у години, са симболиком да трудноћа траје 40 недеља.

Мајчино млеко је најбоља храна за новорођенче и одојче у првим месецима живота јер садржи све што му је потребно за физички, психички и социјални раст и развој као и заштиту од многих инфекција. Мајчино млеко није само храна, оно је много више од тога. Храњење је за новорођенче и одојче један од основних видова комуникације. Сисањем осим потребе за храном дете задовољава и потребу за блискошћу, а веза између мајке и детета успоставља се додиром, чулом вида (гледањем очи у очи), чулом мириса и укуса. Развој привржености између мајке и детета приликом дојења представља подстицај за психички развој детета.

Мотивација, подршка и помоћ су пресудни за доношење одлуке да се одојче првих шест месеци живота искључиво храни мајчиним млеком, као и да се са дојењем настави у првој, па и до навршене друге године. Неопходно је још у трудноћи правим саветима охрабрити будуће родитеље да је дојење најбољи избор исхране новорођенчета и одојчета. Важно је охрабрити сваку мајку да може да буде успешна дојиља јер је мајчино млеко најбоља храна, а дојење најбољи почетак и много више од хране. Да би се ово постигло неопходна је помоћ стручњака, здравствених радника, али и блиских особа из породице и окружења. Стога је тема овогодишње светске, али и националне недеље дојења управо подршка наглашавајући важност савета и искустава других мајки које доје као и здравствених радника. Увек постоји начин да се превазиђе криза дојења у недељама/месецима након порођаја. Подршку мајкама које доје могуће је обезбедити на различите начине. Традиционално, подршку пружа ужа али и шира породица. Потребна је међутим подршка шире околине, а поред здравствених радника и саветника за дојење и подршка пријатеља и заједнице у целини.

Обележавање Националне недеље дојења треба да покрене активности у заједници у циљу обезбеђења подршке дојењу као најбољем начину исхране новорођенчета и одојчета.

Предности дојења детета

Мајчино млеко је најбоља храна за бебе јeр:

-Садржи све потребне храњиве супстанце које су потребне беби.

-Садржи хормоне и факторе раста, биолошке супстанце одговорне за сазревање незрелих органа новорођенчета: развоја мозга, незрелих црева, плућа, бубрега.

-Лакше се вари, смањује грчеве, опстипацију.

- Мајчино млеко је жива материја. Састав млека се мења у зависности од потреба бебе, из дана у дан, од оброка до оброка.

- Млеко садржи више шећера, потом добија масти и беланчевине како би беба добила потребне материје од којх расте и напредује.

-Смирује бебу.

-Штити бебу од многих инфекција, вируса, алергија и од анемије.

- Смањује ризик од развоја уринарних инфекција као и од инфекција дисајних путева, ризик од гојазности и дијабетеса и рака.

-Дојење допиноси правилном развоју и формирању лица и вилица, јер се током дојења користе мишићи које је природа наменила управо за тај циљ.

-Деца које се дуже доје показују боље резултате способности имају бољи психомоторни емоционалнии социјални развој .

-Нижа је стопа синдрома изненадне смрти одојчета.

Текст на основу извора уредила Сања Станисављевић, бабица

Извори:

-Бебац

-Рода

-Трудноћа и здравље

-Уницеф