1 2 3 4 5

ВестиШта је, заправо, мултипла склероза?

Са којим се проблемима најчешће суочавају оболели од ове болести у нашој земљи?

Мултипла склероза, непредвидива, често онемогућујућа болест централног нервног система, прекида проток информација у мозгу, и између мозга и тела. Симптоми варирају од утрнулости и пецкања, до слепила и парализе. Напредак, озбиљност и специфичност симптома МС-а још увек се не могу предвидети, али напредак у истраживању и лечењу се креће ка свету без МС. Болест најчешће почиње у периоду између 20. и 40. године, али може почети и касније, као и у детињству. Жене од ове болести оболевају скоро два пута чешће од мушкараца.

У свету од мултипле склерозе болује око 2,5 милиона особа, а процењује се да у Србији има више од 7.000 оболелих.

Савремени приступ лечењу оболелих од мулитпле склерозе подразумева што раније увођење терапија које могу да модификују природни ток болести, које се уводе након првих симптома. Лекови имају циљ да промене даљи ток болести, смање активност болести, смање учесталост неуролошких погоршања и одложе прогресивне фазе обољења, односно настанак инвалидитета. Уз адекватну терапију живот особа оболелих од мултипле склерозе не мора много да се разликује од живота људи који не болују од ове болести.

Интеграција, њихово укључивање у друштвено-економски и културни живот заједнице, у породичну, радну и друштвену средину од кључног је значаја за оболеле.

Томе доста доприносе друштва која се баве изазовима у смислу побољшања квалитета живота особа са мултиплом склерозом, сарађујући са МС организацијама широм света, као и пружање програма и услуга дизајнираних да помогне људима са МС и њиховим породицама да наставе своје животе.

На пример, Нови Сад издвојио је више од два милиона динара за потребе „Удружења особа са мултипле склерозом“.

Друштво је посвећено постизању света без МС.

О подршци друштва оболелима од МС можете се информисати на интернет порталу: http://www.multiplaskleroza.org.rs/

Текст на основу извора уредио Милан Кивић, медицински техничар.

Извори:

-http://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/n.-sad-pomaze-obolele-od-multiple-skleroze_828930.html

-http://mondo.rs/a905908/Magazin/Zdravlje/Multipla-skleroza-sta-je-koliko-je-obolelih-u-Srbiji.html

-http://www.multiplaskleroza.org.rs/