1 2 3 4 5

ВестиШта је мучнина (nausea)?

Мучнина (nausea) представља стање праћено непријатношћу у горњем делу трбуха, у пределу желуца, праћено грчевима, гађењем, знојењем, осећајем тежине и потребом за повраћањем.
Мучнина и повраћање су веома честа стања која се јављају код разних болести и стања, а веома ретко могу да укажу на потенцијално озбиљне и фаталне болести.

Узроци мучнине и повраћања су бројни и могу да буду мигрена, болест кретања (кинетоза), нежељена дејства хемотерапије, дејство алкохола и неких лекова, гастроентеритис, гастропареза, цревне инфекције и инфестације, вртоглавица, Адисонова болест, алкохолни хепатитис, апендицитис, туморске промене на мозгу и крварења у можданом ткиву, хронична бубрежна инсуфицијенција, булимија, Кронова болест, депресија, конгенитална адренална хиперплазија, дијабетична кетоацидоза, инфекције уха, присуство каменаца у жучној кеси и жучним каналићима, горушица, попуштање срца и инфаркт миокарда, Хиршпрунгова болест, трудноћа, хидроцефалус, хиперпаратироидизам, хипертироидизам, цревна исхемија и цревна опструкција, синдром иритабилног колона, туморски процеси на јетри, Менијерова болест, менингитис, туморски процеси на панкреасу, порфирија, стеноза пилоруса, радијациона терапија… Као што се примећује, узроци мучнине и повраћања су бројни и они представљају веома чест симптом у медицини.

Мучнина представља субјективан осећај код пацијента који се карактерише осећајем тежине, непријатности и бола у горњем делу трбуха, више са леве стране и потребом за повраћањем.
Пратиоци мучнине су бледило, знојење, појачано лучење пљувачке (хиперсаливација), успоред рад срца (брадикардија), снижен крвни притисак (хипотензија), отежано дисање и гађење.
Мучнина у највећем проценту случајева претходи повраћању које доноси знатно олакшање непосредно након пражњења.
Централно повраћање наступа у случају туморских процеса на мозгу, или крварења унутар лобање и карактерише се повраћањем без најаве, у млазу, често током ноћи.

Како се лечи мучнина?

Пошто мучнина претходи повраћању, неопходна је рехидратација пацијента парентералним и пероралним путем. Лекови који се користе против повраћања као симптоматска терапија се називају антиеметици и овој групи лекова припада клометол. Остали лекови који се могу користити су ондасетрон, пиридоксин, меклозин и канабиноиди, бензодијазепини…

Извор: симптоми.рс
датум 10.11.2022.