1 2 3 4 5

ВестиМеђународни скуп хирурга у Панчеву

Општа болница Панчево, уз подршку града Панчева, и ове године организатор је Међународне колопроктолошке радионице. Врхунски хирурзи из Русије, Ирана, САД, Велике Британије, Индије, Португалије и Пакистана, њих 11, учествује у раду ове дводневне радионице, чији је циљ промоција нових метода приликом операција дебелог црева.

Од прве радионице, која је организована на иницијативу доктора Михајла Чернишевског, прошло је пуних 15 година. Тада нисмо ни слутили да ће нас то довести до хируршке радионице која је надалеко чувена, и призната међу врхунским хирурзима у свету, истакао је доктор Младен Јанић.

„Ова радионица има за централну тему лапароскопску колоректалну хирургију. У нашој земљи, све је више болница које лапароскопску хирургију уводе као стандардну методу и све већем проценту замењује отворену хирургију. И даље, ми имамо много болница које немају довољно опреме и немају адекватни тренинг. Познато је да код нас нема довољно искусних инструктора за ову област хирургије, и зато то намеће ургентну потребу да се у тој области нешто уради. Данашњи предавачи су водећи светски експерти управо у тој области”, рекао је др Младен Јанић, директор Међународне хируршке радионице.

Искуства и знања која ће бити размењена током радионице биће изузетно значајна у даљем раду хирурга у Србији, истакао је др Слободан Овука, директор панчевачке болнице. Тиме дајете један антички пример поштовања Хипократове заклетве, током које смо се заклели да ће нам све колеге бити као браћа, а све оно што радимо да ће бити на корист наших пацијената, истакао је директор Опште болнице Панчево.

„Посебна захвалност иде доктору Младену Јанићу, који је прави изданак панчевачке хируршке школе. Наша релативно мала болница, уписује на медицинску карту Европе, а Младен као наш колега и врхунски хирург, даје пример свима осталима. Најважнији су млади нараштаји који треба да виде рад, одрицање и свакодневни ангажман и како треба да неко уложи да би постао то што је постао и наш доктор Младен”, казао је директор панчевачке болнице, др Слободан Овука.

Присутни у дворани Културног центра имали су прилику да гледају уживо операцију коју је на новом лапароскопским стубу, у Општој болници Панчево, урадио доктор Амџад Парвајз из Велике Британије. Он је одстранио рак на левој половини дебелог црева и истакао које су предности операције лапараскопском техником.

„Лапароскопска операција је много боља, јер пацијенти могу да напусте болницу за краће време. У просеку, болницу напуштају четири дана после интервенције, у поређењу са 11-12 дана, колико је потребно да остану у болници после отворене операције. То је штедња и за болницу и за здравствени систем, јер можете да оперишете више људи, ослобађате болничке кревете. На првом месту, интервенција пролази са мање болова, са мање инфекција. Сама чињеница да неко има канцер је веома трауматична, није лако сусрести се са том дијагнозом. И онда, идеја је да учините опоравак бржим, и да се људи што пре врате својим кућама, онда је то права вредност те интервенције ”, објаснио је др Амџад Парвајз из Велике Британије.

Професор доктор Ричард Коен, директор Универзитетске клинике у Лондону, истакао је да је добро што су присутни у Културном центру могли да прате операцију уживо и похвалио је рад лекара из панчевачке Болнице.

„Напредак у раду лекара у Болници у Панчеву је изузетан, овде може да се оперише као било где у свету јер постоји и опрема за такве операције, и то је велика позитивна промена. Доктор Младин Јанић и његове колеге овде изузетно раде”, објаснио је проф др Ричар Коен, директор Универзитетске клинике у Лондону.

Према речима доктор Младена Јанића у протекле две године од укупно 164 операције на дебелом цреву у панчевачкој болници, 97 их је урађено лапараскопском техником. Он је истакао да је у 2017. години 77 посто операција рака дебелог црва урађено овом техником, што је изнад просека и Велике Британије, која је водећа земља у лапараскопским операцијама.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево 18.10.2017.