1 2 3 4 5

ВестиМорбили – Мале богиње

Морбили су акутна, врло заразна болест, узрокована вирусом (морбилли вирус), који припада породици парамиксовируса. Извор инфекције је болестан човек. Преноси се капљичним путем, ређе индиректно. Дете је најинфективније првих 4 - 5 дана болести. Најчешће јављање у претшколској доби. Остављају доживотни имунитет.

Клиничка слика
Инкубација траје 10-12 дана. Разликују се 2 стадијума: продромални/катарални (траје до 3 или 4 дана болести) и егзантемтски/еруптивни

Продромални / катарлни стадијум:
Симптоми су: кијавица, кашаљ, грлобоља, сузење и печење очију, температура поступно расте, кашаљ постаје упорнији и јачи, тонзиле су повећане и зацрвењене, очи сузе, коњуктиве су црвене, фотофобија, лагано повећани цервикални лимфни чворови, па и др лимфни чворови, јетра и слезина. Копликове пеге су патогномичан знак. Појављују се 2 или 3 дана болести. Локализација је букална слузница насупрот горњим кутњацима, али се кадкад могу проширити и унутар 12 сати захватити и остали део букалне слузнице и доње усне. То су ситне, сивкасте наслагице попут зрнца песка са околном светлоцрвеном слузницом, величине око 1мм у промеру, али се могу међусобно стапати и постати веће. Ишчезну за 1-2 дана, обично кад почне избијати осип. Енантем на меком и трврдом непцу, те на букалној слузници свеетло или тамноцрвене мрље промјера 2-4мм.

Егзантематски/еруптивни стадијум:
Почиње 4 или 5 дана болести када температура досегне врхунац (39-40 Ц) и кад катарални знакови постану најјачи. Појављује се осип: појављује се иза ушију и на челу испод косе, шири се током 2-3 дана по лицу, врату, трупу и на крају по удовима. У почетку су ефлоресценције дискретне, тамноцрвене макуле, а кад је потпуно развијен осип је густ, макулопапулозан, светлоцрвене боје; поједине ефлоресценције конфлуирају. Кад почне избијати температура се спушта према нормали и катарални симптоми јењавају. Након 3-4 дана осип почне бледити истим редоследом како је избијао, а на кожи остану бледосмеђе мрље које се могу виђети још око седам дана. На трупу и лицу кожа се сасвим ситно перута и за разлику од скарлатине никада се не види љуштење на длановима и табанима

Дијагноза
На темељу типичне клиничке слике и лабараторијских налаза (крвна слика: леукопенија 2-5x109/Л, смањен број неутрофила и лимфоцита, изражен помак улево, плазма-ћелије нешто умножене)
Компликације
Пнеумонија (у продромалном стадију), бронхопнеумонија (бактеријска суперинфекција: пнеумокок, стафилокок, хемофилус инфлуенце у егзантемском стадијуму), отитис медиа акута (најчешча компликација, особито у мале деце), миокардитис (ретко), неуролошке компликације: постинфективни енцефалитис, параинфективни енцефалитис и субакутни склерозирајући паненцефалитис.

Лечење
Нема етиолошког лечења. Лечи се симптоматско (антипиретици, антитусици и надокнада течности), бактеријске суперинфекције се лече антибиотицима.

Превенција
Спречавање ширења болести проводи се изолацијом болесника током катаралног и првих два дана егзантемког стадијума болести (до 7 дана болести).

Имунизација:
Активна/вакцина: атенуирана жива вакцина у доби од 15 и више месеци (Мо Па Ру – морбили паротитис рубеола). Имуност траје најмање 16 година. Ревакцинација се препоручује за оне који су вакцинисани у доби пре 15 месеци и за одрасле, и то само у епидемијској ситуацији, превенирање болести у током прва 3 дана од експозиције
Пасивна: гама-глобулин у дози од 0,25 мЛ/кг (здрава деца), 0,5 (имунокомпромитираној) до 6 дана од експозоције. Траје 4 недеље На морбиле постоји и природно стечени имунитет, и то пасивно (новорођенче до 6 мј ако је мајка преболела оспице или је имуна због вакцинисања) и активно (након пребољене болести доживотно).
Вакцинацијом је инциденција малих богиња пала за 95%. Узроци данашњем јављању мањих епидемија морбили (најчешће 5-19 год који најчешће бораве у колектвима) сматра се непотпуна вакцинавција популације (70-90%) и неуспешна примовакцинација.

Текст на основу извора уредила др Маја Крстић Вемић, лекар на специјализацији из области педијатрије.

Извори:
Behram RE, Kliegman R.M, Jenson HB. Nelson Text book of Pediatrics. 16th ed. Philadelphia; London; Toront: WB. Saunders Company, 2000.