1 2 3 4 5

ВестиМИОКАРДИТИС

Миокардитис представља упалу срчаног мишића (миокарда). Миокардитис утиче на срчани мишић и електрични систем срца и може узроковати губитак способности срца да ради као пумпа и поремећаје срчаног ритма (аритмије).

Миокардитис је најчешће узрокован вирусном инфекцијом, али такође може бити резултат реакције на лек или бити део општег запаљенског стања као и део аутоимуних болести. Знаци и симптоми укључују бол у грудима, замор, кратак дах и аритмије уз пратећу запаљенску симптоматологију (повишена телесна температура, малаксалост, главобоља, болови у зглобовима и мишићима). Некада прва манифестација миокардитиса може бити и изненадна срчана смрт. Код најтеже форме миокардитиса може доћи до значајног слабљења срчаног мишића, развоја кардиогеног шока и животне угрожености. Tакође, може доћи до формирања крвних угрушака који даљим расејавањем могу довести до можданог или срчаног удара.

Често се узрок миокардитиса не може утврдити. Потенцијални узроци укључују:

Вирусe.
Миокардитис могу узроковати многи вируси, укључујући вирусе који узрокују прехладу (аденовирус, еховируси, вирус грипа, коксаки вирус), хепатитис Б и Ц, парвовирус, који узрокује благи осип, обично код деце (пета болест) и херпес симплекс вирус.
Вируси који изазивају мононуклеозу (Епштеин-Бар вирус) и црвенку (рубела) такође могу изазвати миокардитис. Миокардитис је чест код особа инфицираних ХИВ вирусом који изазива АИДС.

Бактеријe.
Бројне бактерије могу изазвати миокардитис, укључујући стафилококе, стрептококе, бактерије које узрокују дифтерију и бактерије које се преносе преко крпеља и које су одговорне за лајмску болест.

Паразитe
Гљивице. Инфекције гљивицама, као што су кандида, аспергиллус и друге гљивице, могу изазвати миокардитис, посебно код особа са ослабљеним имуним системом.

Миокардитис се може јавити и ако је особа изложена:
Лековима или илегалним дрогама које могу изазвати алергијску или токсичну реакцију. Ту спадају лекови који се користе за лечење рака (цитотоксични лекови), антибиотици, као што су сулфонамидни лекови, и неке илегалне супстанце као што је кокаин.
Хемикалијама или зрачењу. Излагање одређеним хемикалијама, као што је угљен моноксид, и зрачење могу изазвати миокардитис.

У почетним фазама или у блажој форми миокардитиса симптоми могу бити одсутни или могу бити присутни блажи симптоми као што су недостатак ваздуха (отежано дисање) или бол у грудима.
У тежим случајевима, знаци и симптоми миокардитиса варирају у зависности од узрока болести. Уобичајени знаци и симптоми миокардитиса укључују:
*Бол у грудима
*Осећај лупања и прескакања срца, поремећаји срчаног ритма
*Недостатак ваздуха (отежано дисање) у миру или током физичке активности.
*Задржавање течности са отицањем ногу, глежњева и стопала
*Замор
*Знаци и симптоми инфекције као што су главобоља, болови у телу, болови у зглобовима, грозница, бол у грлу или дијареја

Дијагноза миокардитиса поставља се на основу анамнезе, клиничког прегледа, ЕКГ-а, рендгенског снимка грудног коша, ултразвука срца, лабораторијских анализа, микробиолошких анализа (изолација и идентификација вируса). Данас се све чешће користи кардиоваскуларна магнетна резонанција (НМР срца), коронарна ангиографија, катетеризација срца са ендомиокардном биопсијом.

Терапија миокардитиса подразумева примену фармаколошких и нефармаколошких мера.
Нефармаколошке мере обухватају хигијенско дијететски режим исхране. Посебна пажња се посвећује јачању имунитета, стилу живота, исхрани са смањеним уносом соли. Потребно је избацити конзумацију алкохолних пића и пушење цигарета у трајању од најмање 8 недеља. Потребно је избегавање физичког напора, мировање,избегавање нових инфекција.
Фармаколошке мере подразумевају примену одређених лекова за лечење миокардитиса. Терапија је усмерена на лечење основног обољења и срчаних промена (поремећаја ритма, отока..). Такође циљ терапије је да се спречи развој срчане слабости. У најтежим формама миокардитиса, код којих је дошло до развоја срчане слабости која не реагује на медикаментозну терапију, потребна је трансплатација срца.

Тешки миокардитис може трајно оштетити срчани мишић, што може узроковати:
Срчану слабост. Нелечен или недијагностикован, миокардитис може оштетити срчани мишић тако да не може ефикасно да пумпа крв. У тешким случајевима, срчана слабост повезана са миокардитисом може толико напредовати, да медикаментозно лечење не буде више довољно, и тада је неопходна трансплатација срца. Срчани удар или мождани удар. Ако је срчани мишић оштећен и не може да пумпа крв, крв која се скупља у срцу може да формира угрушке. Може доћи до расејавања (емболизације) угрушака из срца у друге делове тела што може изазвати шлог, инфаркт срца, или довести до периферне емболизације других органа. Брз или неправилан срчани ритам (аритмије). Оштећење срчаног мишића може изазвати аритмије и изненадну срчану смрт.

Нема специфичне превенције миокардитиса. Међутим, предузимање одређених мера и поступака може помоћи у превенцији:

-Избегавати људе који болују од вирусних инфекција и грипа, све док се не опораве. Ако сте болесни са вирусним симптомима, покушајте да избегавате излагање других особа.

-Поштовати хигијенске мере.
Редовно прање руку помаже у спречеавању ширења болести.

-Избегавати ризична понашања.
Да бисте смањили шансе да добијете запаљење миокарда повезано са ХИВ-ом, придржавајте се сигурног понашања и не користите илегалне дроге.

-Смањите изложеност крпељима.
Ако се проводи време у областима где се очекује присуство крпеља, носите мајице дугих рукава и дуге панталоне да би се покрило што више коже.

-Вакцинација.
Информишите се о препорученим вакцинама, укључујући оне које штите од рубеоле и грипа – вируса који могу изазвати миокардитис.

Нема специфичне превенције за миокардитис. Али предузимање корака у спречаванју ширења инфекција и одржавање адекватне хигијене могу помоћи.

Teкст на основу извора уредила др Елвира Гребић-Јованов, лекар на специјализацији, Општа болница Панчево

Извори:
Уџбеник Интерне медицине за студенте, Манојловић Д., Инфективна обољења срчаног мишића, Илић С.
, www.mayoclinic.org/