1 2 3 4 5

ВестиМИКЦИОНА ЦИСТОУРЕТРОГРАФИЈА (МЦУГ)

Микциона цистоуретрографија (МЦУГ) је минимално инвазивна дијагностичка процедура током које се користи специфичан вид Х-зрачења, у циљу визуелизације и евалуације функције уринарног тракта вашег детета.

МЦУГ се изводи у циљу:

– дијагнозе везикоуретералног рефукса (ВУР) – стања током којег урин тече у супротном смеру, од бешике ка бубрезима,

– утврђивања узрока учесталих уринарних инфекција,

– контроле након третмана ВУР-а,

– регистровања урођених или стечених аномалија уретре.

ВУР или везикоуретерални рефлукс представља абнормални ток урина од мокраћне бешике ка уретеру или бубрегу, што је последица несавршености ушћа мокраћовода у мокраћну бешику. Ово ушће требало би да дозвољава ток мокраће само у смеру од бубрега према бешици.

Код неке деце постоји развојна аномалија и оно не обавља своју функцију тако да се приликом мокрења мокраћа делимично враћа према бубрегу. ВУР доводи до заостајања одређене количине мокраће у бешици и после мокрења што ствара плодно тло за размножавање микроба и настанак уринарне инфекције. Код високог степена ВУР-а постоји опасност од оштећења ткива бубрега због самог притиска мокраће. Чак и код мањег ВУР-а бубрег је угрожен због враћања инфициране мокраће према бубрегу. Испитивање се обично врши амбулантно.

Треба имати на уму да се мало дете боји бројних ствари које нису уобичајене и које му раде непознати људи, чак и кад су потпуно безболне и безопасне, па је врло вероватно да ће и на ову процедуру реаговати плакањем и пружањем отпора.

Ток процедуре:

Дете се стави на подлогу на којиј се врши снимање. Мања деца некад морају бити фиксирана умотавањем у ћебенце или на неки други начин да се не би покретала при снимању.

Утренирани медицински техничар након тога врши катетеризирање мокраћне бешике.

Након чишћења гениталија антисептиком убацује се кроз уретру (цев која води мокраћу из бешике ван) катетер- меко пластично црево, којим ће се контраст за снимање убацити у бешику. Катетер се након тога може залепити за кожу да се не би десило да испадне пре обављеног посла.

Након тога у бешику се убаци контрастна течност. Кад је бешика пуна дете треба да мокри на столу за снимање. Током пуњења бешике и током мокрења праве се снимци. Када су направљени- катетер се уклања.

Техничар ће можда прећи у другу просторију током снимања, а родитељ може остати са дететом, али мора да носи заштитну кецељу ради заштите од зрачења.

Миксциона цистоуретерографија се обично заврши за 30 минута.

Деца могу реаговати на чишћење антисепткиом јер га доживљавају као хладан, на убацивање катетера и контраста у бешику. Већина нешто старије деце прихвата објашњење процедуре и не буде трауматизовано.

Текст на основу извора уредила Ивана Стојменовић, медицинска сестра

Извори:

http://tirsova.rs/lat/procedure/

www.pedijatar.rs