1 2 3 4 5

ВестиЗдравствени аспекти имиграционе кризе

Већ након слома Варшавског пакта и пада „Гвоздене завесе“ наступа време интензивних сеоба становника. Од економске миграције, избегличких криза услед ратова те формирања нових националних држава и сеоба становника у своје нове домовине па све до актуелних миграција услед ратова на северу Афричког континента и Блиском истоку. Све то је праћено повишеним здравственим ризиком за читаву популацију, како оних који си у покрету тако и домицилног становништва.

Међународне конвенције ,којих је и Србија потписник, обавезују нас на пружање максималне доступне основне здравствене заштите мигрантима као и њиховим породицама.

Здравствено збрињавање угрожених група се изводи у СПЕЦИЈАЛИЗОВАНИМ ПРИХВАТНИМ ЦЕНТРИМА и функцонише тако што се одмах препознају особе којима је потребно хитно медицинско збрињавање те се оне одвајају од основне групе. Основна група се даље процењује и третира у склопу потребне вакцинације, процене психијатра/психолога, заразних, хроничних болести и осталог. Деца и труднице добијају посебан медицински третман и пажњу.

Обезбеђује им се чиста вода и храна, одећа и основне потребе у виду смештаја. Те се информишу о основним правима и обавезама.

Као врло значајан елемент подршке јесте и психолошко саветовање угрожених, који углавном долазе из подручја погођених ратом, елементарним непогодама и другим ситуацијама који производе трауму.

Србија као држава, нажалост, има значајна искуства у збрињавању избеглица након ратова на простору бивше Југославије.

У случају да у вашој средини препознате лица која би одговарала особама о којима се говори у тексту, а којима је при том потребна и здравствена помоћ најбоље је обратити се обученим професионалцима те позвати Службу хитне медицинске помоћи (194) или Полицију (192) .

Текст на основу извора уредио: Др Слободан Перић

Извори:

1.Migration and health in the European Union , European Observatory on Health Systems and Policies Series, Group of authors, First published 2011.

2.EUR-HUMAN, European refugees human movement and advisory network, Conference of migration and health in May 2016, Lisbon.