1 2 3 4 5

Вести20.ОКТОБАР - СВЕТСКИ ДАН МЕНОПАУЗЕ

МЕНОПАУЗА – ПРИРОДАН ДОГАЂАЈ У ЖИВОТУ ЖЕНЕ

Живот жене може се поделити на детињство, пубертет, доба пуне полне зрелости, климактеријум и сенијум. Иако се трајање људског живота продужио, просечна старост кад наступа менопауза није се променила, па данас жене трећину свог живота проведу у постменопаузи.

Климактеријум је прелазно доба жене који карактерише гашење оваријалне функције и њене генеративне способности. Јавља се између 45. и 50.године живота. Појединачно, знаци климактеријума могу да се јаве знатно раније или чак веома рано, а познати су и ређи случајеви, код којих ово животно доба почиње тек после 50. године.

Поистовећивање климактеријума са менопаузом је нетачно, јер је менопауза у ствари само део једног много ширег периода, који почиње неколико година пре престанка периодичног крварења и траје извесно време по престанку менструације.

Климактеријум се дели на доба пре менопаузе и доба после менопаузе. У менопаузи доминирају знаци менструалних поремећаја, а у постменопаузи доминирају поремећаји из сфере вегетативног система.

Менопауза је описана као физиолошко престајање мензиса, праћено опадањем функције јајника и умањеним лучењем естрогена. Вештачка менопауза може да се појави као последица хируршког захвата или зрачења јајника.

Менопауза у себи носи и клиничке манифестације, првенствено ендокрине, које се односе на смањење и изостајање менструације, промене на гениталним органима - атрофија вулве и вагине, смањена влажност, промене на уретри - сувоћа свраб, крварење, упала, дисурија опадање пубичних длака, губитак малих усница.

Сексуалне функције су још увек очуване, ипак је смањен интезитет и трајање сексуалног надражаја и не ретко се јавља бол при сексуалном односу.

Скоро 60-70% жена има мада нередовно „топле валове“, којима може да претходи осећање страха и знојење.

Остеопороза, као пратећа појава са умањењем коштане масе, може довести до прелома кука и компресивних прелома кичме.

Кардиоваскуларни поремећаји; лупање срца, повећање холестерола и обољење коронарних артерија.

Психолошки поремећаји; несаница, раздражљивост, губитак памћења, страха и депресије.

У третману менопаузе препоручује се накнада естрогена, витамини Е и Б , калцијум, магнезијум.

Врло често се користе и природни лекови који утичу на смањење симптома као што је исхрана богата полифенолима (зелени чај, маслиново уље), флавоноидима, фитоестрогенима (кикирики, просо, ланено семе, бадем), црвена детелина (таласи врућине).

Ако менструације постану нередовне , чешће или ређе , оскудне или су претерано обилне по количини и трају краће или су продужене и ако овакво стање жене траје дуже, потребно је упутити код гинеколога, где ће се највероватније извршити експлоративна киретажа и матерјал послати на хистопатолошкипреглед.

Жени је потребно пружити психолошку подршку, разумевање њених емотивних и физичких проблема. Охрабрити је да изнесе своје гледиште о менопаузи и указивати на потребу редовних гинеколошких контрола.

Текст на основу извора уредила Анђелка Зубовић ,виша медицинска сестра

Литература :

-Здравствена нега у гинекологији и акушерству проф др сци мед Вида Живановић

-Htp www menopauza u životu žene