1 2 3 4 5

Вести20. октобар – Светски дан менопаузе

Менопауза представља последње менструално крварење, обично између 45. и 55. године живота и означава крај репродуктивног периода. Значај обележавања овог дана у целом свету је у пружању подршке женама које су у менопаузи и едукацији жена како би се лакше избориле са физичким и емоционалним променама које са собом носи менопауза.

Не ради се о болести, већ о физиолошком периоду у животу жене. Време пре менопаузе назива се перименопауза и у том периоду долази до постепеног смањивања количине хормона, циклуси постају нередовни, крварења промењеног интензитета, ПМС буде наглашенији и сл. У основи менопаузе је , дакле, промена хормонског статуса, у првом реду, смањења лучења естрогена из јајника. Последице смањења естрогена се испољавају у виду тегоба као што су валунзи, поремећај сна, умор, промене расположења, лупање срца, скокови крвног притиска, добитак у телесној тежини, опадање косе, сув кожа и сл. Валунг или топлотни талас, представља изненадно црвенило коже лица, врата и груди, које је праћено осећајем интензивне врућине, а завршава се профузним знојењем. Подношење и превазилажење тегоба код сваке жене је индивидуално, али засигурно сви ови симптоми значајно смањују квалитет живота жена.

Како би се лакше носиле са променама које менопауза носи, потребна је едукација о постојећим начинима за превазилажење тегоба и благовремено саветовање са стручним лицима. Менопауза због промене хормонског статуса носи повећан ризик за остеопорозу, а ризик од можданог и срчаног удара постају изједначени са ризиком од истог код мушкараца. Заправо, естроген има протективно дејство на кардиоваскуларни систем, па су жене до менопаузе у мањем рузику од обољевања од акутних кардиоваскуларних догађаја. Зато се саветује појачан хигијенско дијететски режим, промена лоших навика, окретање ка здравијем стилу живота-уравнотежена исхрана, са мањим садржајем масти, повећаним уносом калцијума, како би се превенирала остеопороза и смањио кардиоваскуларни ризик, редовна физичка активнст, у превазилажењу проблема вишка килограма, престанак пушења, уздржавање од алкохола. Како у основи тегоба у менопаузи стоји смањење естрогена, могућа је хормонска супституциона терапија, којом се надокнађују хормони. Пре увођења хормонске терапије потребан је детаљан преглед , провера општег стања жене, преглед дојки, гинеколошки преглед. Примењују се најмање дозе лекова ( синтетских хормона), које жени сузбијају субјективне сметње. Формулације које су доступне данас су разноврсне, а у односу на потребе жене, односно доминантне тегобе, врши се одабир препарата. Хормонска терапија је учинковита не само у отклањању најчешићих симптома менопаузе, већ и у смањењу ризика од остеопорозе и кардиовакуларних болести. За уклањање нервозе, поремећаје спавања и депресију лекар одговарајуће специјалности прописује адекватну терапију за ублажавање наведених тегоба( анксиолитик,хипнотик, антидепресив).

У нашој земљи мали број жена зна за вишеструку корист од употребе хормонских препарата. Оне које знају за ту опцију не одлучују се за њену примену највише из погрешно утемењеног страха, из мишљења да је више штете него користи, а и тешећи се да тегобе временом повлаче спонтано. Валунзи прођу, али ниво естрогена се никада више не враћа на ниво пре менопаузе. Ризик од остеопорозе се не смањује са временом, ризик од прелома костију ( кук, карлица), као ни кардиоваскуларни ризик.

Менопауза се не може избећи, али тегобе које уз њу иду- да!

Текст на основу извора уредила др Мирјана Бркић

Извори:

1.Уџбеник Интерне медицине, аутор др Драгољуб Манојловић, Медицински факултет у Београду

2.Уџбеник Гинекологија и акушерство, група аутора, Медицински факултет у Београду

3.www.cigota.rs