1 2 3 4 5

ВестиМенопауза и климактеријум

Постепено опадање лучења хормона, гашење менструације и репродуктивне функције се означава као физиолошка менопауза. Најчешће настаје између 46. и 52. године живота.

Менопауза може наступити и раније 5 – 10 година, што зависи од генетске предиспозиције, социјално – економског стања, недовољне исхране и др. Вештачки климактеријум настаје због оштећења хипофизе, али поремећаја полних хормона услед разарања јајника или као последица операција. За разлику од менопаузе, климактеријум представља читав низ промена и симптома који могу трајати годинама, а који припремају тело жене за менопаузу. Тај период може бити праћен низом непријатних симптома. Недостатак естрогена доводи до хипотрофичних промена у вагини. Квалитет емоционалног живота у климактеријуму зависи од квалитета менталног здравља пре менопаузе.

Дијагноза менопаузе се не може поставити искључиво на основу поремећаја менструалног циклуса. Један од знакова је појава неуредних и често обилних менструација. Циклуси постају неуредни, с дужим интервалима, оскуднијим крварењем и са епизодама аменореје. Вазомоторна нестабилност и таласи топлоте представљају неугодне симптоме и знакове, који су често прећени тахикардијама. Ове тегобе обично трају 1 – 2 године, али се код неких жена задржавају и до 70. године и дуже. Сувоћа вагине и диспареунија прате ове промене и често представљају здравствени проблем.

Остеопороза настаје 3-5 година после престанка менстурације. Јавља се деминерализација костију, нарочито пршљена и дугих костију. Најизраженије промене захватају лумбалне пршљенове и бутну кост. Веома лако долази до прелома. Клинички се остеопороза менифестује „ реуматским“ тегобама. Код поодмакле остеопорозе се рендгенски види смањена густина коштаног ткива, нарочито лумбалних пршљенова. Осим остеопорозе, у климактеријуму се убрзано развија и атеросклероза и кроз неколико година процес је интезиван као и код мушкарца истих година. У периоду нормалног лучења естрогена атеросклеротични процес се спорије развија, па је учесталост компликација( инфаркт миокарда, ангина пекторис, итд) статистички значајно мања код жена у генеративном добу.

Психолошке промене нису за занемаривање у овом периоду живота жене, напротив, код већине је присутан мањак самопоуздања и осећаја женствености и због тога имају негативну слику о старости. Такође, постоји културни стереотип о синдрому „напуштеног гнезда“– деца напуштају дом и улога мајке се завршила, тако да жене постају депресивне.

Како би ублажили тегобе настале током менопаузе, препоручује се исхрана богата витамином Д и калцијумом. Боравак у природи, вежбање, избегавање алкохола и цигарета, значајно утичу на заштиту од кардиоваскуларних обољења. Важно је схватитида менопауза није болест и да жена у свом зрелом добу може живети квалитетан живот.

Текст на основу извора уредила:

Др Карличић Мирјана, клинички лекар на одељењу за пријем и збрињавање ургентних стања Опште болнице Панчево

Извори:

Гинекологија и акушерство, Медицински факултет Универзитета у Београду

Приручник за полагање стручног испита доктора медицине, Београд 2006.