1 2 3 4 5

ВестиСваке године око 500 новооболелих од меланома

У Србији сваке године јави се око 500 новооболелих од меланома, једног од најопаснијих облика рака коже. Један од разлога повећаног броја оболелих је прекомерно излагање штетним УВ зрацима. Међутим, претерерано сунчање може изазвати и опекотине на кожи, које најчешће можемо да санирамо сами, али понекад су опекотине праћене високом температуром и пликовима, па је потребна помоћ лекара.

Стручњаци упозоравају да свако излагање сунцу у трајању од сат времена, захтева адекватну заштиту. Многи од нас не схватају озбиљно прекомерено излагање сунчевим зрацима, а највише је оних који заштитне креме користе само на мору, базену или језеру. Непромишљено сунчање може изазвати и опекотине на кожи упозоравају лекари.

„Ради се о опекотинама које настају услед прекомерног дугог излагања дејству сунчаних зрака. Опекотине првог степена су најблаже и оне се клинички манифестују црвенилом и благим отоком, пролазе за пар дана, а повређени треба да примењује само негу коже, мазање неутралним кремама. Опекотине другог А степена су мало дубље. Манифестују се црвенилом, отоком и појавом пликова. И поред тога што примењу заштиту, није гаранција да ће сачувати кожу, кожа памти и после неколико година, она може да врати на непријатан начин а то је појава карцинома коже. Посебно бих апеловала на људе који имају светлу пут, светле очи и косу“, изјавила је др Сања Цвјетковић спец. пластичне хирургије.

Опекотине у виду црвенила које настају од сунца треба хладити водом, а могу помоћи и традиционални начини, као што је мазање киселим млеком.

„Kисело млеко им неће нашкодити. Ако им прија, нека стављају. Могу стављати и хладне облоге. Битна је нега коже у виду примене неких неутралних крема за бебе које не морају бити скупоцене, које благотворно делују на кожу. Нити маслиново уље нити друго уље нас не може заштити, већ може доћи као нега након сунчања. Али ни креме са високим заштитним фактором не могу заштити кожу “, додала је др Сања Цвјетковић.

Лекари саветују да је неопходно избегавати штетно УВ зрачење које је најјаче у најтоплијем делу дана и то је једини савет да се безбрижно сунчамо. Ипак, не треба заборавити, да сунчеви зраци чине да се осећамо добро, оно је потребно за нашу физичку и психичку стабилност и благотворно утиче на организам.

Прилог можете погледати ОВДЕ

ИЗВОР: РТВ ПАНЧЕВО, 17. јул 2017. год.