1 2 3 4 5

ВестиМАСНА ИНФИЛТРАЦИЈА ЈЕТРЕ „STEATOSIS HEPATIS"

Масна инфилтрација јетре представља патолошко прекомерно нагомилавање масти у хепатоцитима узроковано различитим етиолошким факторима.
Главни узроци масне јетре су алкохолизам и гојазност, али се јавља и у шећерној болести, Кушинговом синдрому, гладовању, тровању фосфором и тетрахлоругљеником, као последица токсичног дејства тетрациклина и у болесника на тоталној парентералној нутрицији.
Посебно тежак облик је акутна масна јетра у трудноћи.

Нагомилавање масти у јетри настаје услед: појачаног ослобађања масти из периферног масног ткива, смањене оксидације масних киселина у јетри, појачана синтеза масних киселина у јетри, повећана естерификација масних киселина у триглицериде, смањено излучивање или ослобађање масти из јетре. Хистолошке промене могу бити по типу микро или макровезикуларних промена.

Масна инфилтрација јетре најчешће протиче асимптоматски уз увећање јетре. Код асимптоматских болесника палпира се увећана јетра тврђе козистенције, равне и глатке површине. Код симптоматских болесника се могу јавити тиштећи бол испод десног ребарног лука и благе тегобе са варењем. Акутни облик масне инфилтрације јетре са холестазним синдромом, инсуфицијенцијом јетре, портном хипертензијом и фаталним исходом развија се код тешких алкохоличара.

Дијагноза се поставља на основу лабораторијских анализа благ пораст трансаминаза, де Ритисов индекс („AST /ALT" већи од 2), „Gама GT" je повишен код болесника који конзумирају алкохол. Присутна је макроцитоза са „MCV" преко 100, хипертриглицеридемија, хиперурикемија, хипо или хипергликемија, вредности гвожђа у серуму су повишене. Ултразвучним прегледом јетре се запажа „светла јетра". Биопсија и хистологија су најпоузданије за дијагнозу обољења.

Прогноза масне инфилрације јетре је углавном добра, у највећем броју случајева долази до излечења, у извесним случајевима може да еволуира до алкохолне цирозе јетре. Запажено је да у мање од 1% неалкохоличара само екстремна гојазност и масна ифилтрација јетре могу да доведу до цирозе јетре .
Лечење подразумева апсолутну забрану уноса алкохола, уз примену хепатопротективних лекова, смањење телесне тежине, хигјенско дијететски режим, у исхрани се саветује унос веће количине беланчевина и угљених хидрата.

Текст на основу извора уредила др Мартина Цветковић, клинички лекар на одељењу инфективних болести ОБ Панчево.

Извори : „Интерна медицина" књига I, Катедра интерне медицине, Проф. др С. Илић, Медицински факултету Нишу, 2004.