1 2 3 4 5

ВестиСкрининг и превентивни прегледи најбоље оружје у борби против рака дојке

Број жена са дијагнозом карцинома дојке у Панчеву је исти последњих шест година. На онколошком одељењу Опште болнице Панчево са дијагнозом рака дојке суочи се годишње скоро 120 суграђанки. Скрининг и превентивни прегледи најбоље су оружје у борби са овом малигном болешћу.

Март месец је посвећен обележавању и борби против малигних болести од којих је једна од водећих карцином дојке. Током читаве године жене треба да одлазе на скрининг и превентивне прегледе како би биле сигурне да се болест није јавила. Последњих година број облелих жена, како у Јужнобанатском округу, тако и у Панчеву није повећан.

„Уколко се малигна болест открије благовремено преживљавање је преко 90 посто. То је стадијум Т1 односно Н нула уколко нису захваћење лимфне железде. И оне жене, које у првих 20 година не развију метастазе, морају стално да се контролишу. И након 20 година дешава се да се развију метастазе. Зато је битно рано откривање и дијагностиковање”, рекла је др Верица Милић Савић, онколог.

Сваке године на онкологији Опште болнице дијагнозу карцинома дојке добије скоро 120 жена. Број облелих жена од 2012. године приближно је исти не повећава се али је битан стадијум откривања болести када су прогнозе добре а компликације болести мање, упозоравају лекари.

„То су жене које нису обухваћене скринингом, углавном млађе пацијенткиње. Скрининг обухвата жене од 50 до 69 година, када се ради мамографија. У смислу праћених малих лезијаи калцификата који се ултразвучно не могу видети. Ултразвук је одлична метода за пацијенткиње младе животне доби испод 35 година односно испод 50 година”, истакла је др Верица Милић Савић, онколог.

Свака жена без обзира на године треба једном месечно да обавља самопреглед дојке али подједнако су важни ултразвук и мамографија како би се добила комплетна дијагностика.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево, 22.03.2018.